Hlavní obsah

Sněmovna projedná ústavní žalobu na Zemana 26. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se senátním návrhem ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana budou zabývat 26. září. Ve čtvrtek o tom rozhodl organizační výbor Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně, která bude 26. září projednávat ústavní žalobu.

Článek

Senátoři poslali materiál do Sněmovny koncem července. Sněmovna má na projednání tři měsíce, pokud by nerozhodla, návrh by takříkajíc spadl pod stůl.

Aby byla žaloba podána k Ústavnímu soudu, muselo by ji podpořit minimálně 120 poslanců, tedy třípětinová většina. To je s ohledem na rozložení sil ve Sněmovně nepravděpodobné.

V Senátu se na neveřejném jednání pro podání žaloby vyslovilo 48 senátorů.

Osm prohřešků prezidenta

Prezidentovi je v návrhu žaloby vyčítáno osm prohřešků. Senátorům vadilo, že dlouho odmítal odvolat ministra kultury Antonína Staňka(ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) odvolání navrhl na konci května. Prezident po několikatýdenním zdráhání uvedl, že Staňka odvolá 31. července

Dalším prohřeškem podle senátorů je, že Zeman nechal vládnout bez důvěry menšinový kabinet Andreje Babiše. Prezident podle nich „vytvořil situaci, kdy vláda bez důvěry vládla bez jakékoliv odpovědnosti“.

Proti Ústavě podle senátorů bylo i to, že Zeman odmítl jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho, jak chtěla ČSSD. Černínský palác dočasně řídil ministr vnitra Jan Hamáček.

Žaloba se věnuje i několik let starým záležitostem. Senátorům se nelíbí, že Zeman v roce 2013 jmenoval vládu premiéra Jiřího Rusnoka, ačkoliv ve Sněmovně existovala ustálená většina, která mohla kabinet sestavit a podpořit.

Dalším údajným prohřeškem je například lánská schůzka s několika představiteli ČSSD, která měla obejít Bohuslava Sobotku coby předsedu strany. Senátoři také prezidentovi vyčítají, že když Sobotka podal demisi, prezident ji nechtěl přijmout jako demisi celé vlády, ale chtěl vyměnit pouze premiéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám