Hlavní obsah

Sněmovna projedná návrh odkladu účinnosti stavebního zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlavním bodem pátečního jednání Poslanecké sněmovny je projednání vládního návrhu na odklad účinnosti části nového stavebního zákona, který by měl pozastavit vznik krajských úřadů, jež mají spadat pod nový stavební „superúřad“. Kritičtí k návrhu jsou zákonodárci opozičních stran, tudíž je možné, že diskuse bude zdlouhavá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

Návrh, který zákonodárci projednají v úvodním kole a vláda jej schválila na začátku února, by měl na rok primárně pozastavit vznik státní stavební správy i zřízení speciálního stavebního úřadu.

Vláda schválila odklad účinnosti části stavebního zákona

Ekonomika

Podle dřívějších vyjádření ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by nový stavební zákon, připravený bývalou vládou Andreje Babiše (ANO), který má nabýt účinnosti v polovině roku 2023 a některé změny už na začátku ledna příštího roku, oddálil stavební rozhodování na lokální úrovni. Účinnost klíčových částí zákona by se podle novely měla odložit o rok na 1. července 2024.

Smyslem „malé novely”, jak o návrhu v minulosti Bartoš mluvil, je získat čas na přípravu větší novely, kterou chce předložit zhruba v polovině roku. Ta by měla úplně zrušit vznik Nejvyššího stavebního úřadu, s nímž současná vládní pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) nesouhlasí.

„Cílem je zajistit rychlé, transparentní a občanům blízké stavební řízení, ale také zabránit jeho kolapsu,” řekl poslancům v úvodním slově Bartoš.

Opětovné pokusy o přerušení schůze 

Opoziční poslanci se během pátečního jednání opětovně pokoušeli využít momentální absence koaličních kolegů, a jednání sporné novely přerušit. Nejprve do září, následně navrhl exšéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) přerušení do přítomnosti premiéra Petra Fialy (ODS), který je od čtvrtka v Bruselu kvůli summitu NATO a jednání Evropské rady, a je řádně omluven.

Snahu však zmařil šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný, který dlouho načítal protinávrh, a zástupci pětikoalice se stihli do sálu vrátit. „Vypořádáme se s tím, podle postupu pana předsedajícího, tedy hlasováním,“ natahoval čas lidovec.

Kolář se obul do Lipavského: Ostýcháme se Rusku zabavit i prázdnou školu

Domácí

Poté, co jednání bezprostředně pokračovalo, se šéf klubu Pirátů Jakub Michálek obrátil na opozici s prosbou, aby pokusy o přerušování ustaly. „Všichni kolegové včetně těch starších a dam, které mají podpatky, musí sprintovat,” řekl a ironicky doplnil, že běžecké závody si mohou uspořádat jindy.

Diskuze se následně stočila k tomu, zda by měli být poslanci přítomni v sále, či mohou trávit čas i ve svých kancelářích, což podpořil i služebně nejdéle sloužící poslanec Marek Benda (ODS).

K tomu se nakonec přiklonil i opoziční poslanec hnutí ANO Patrik Nacher s tím, že dobíhání k jednání dolní komory patří, i on tentokrát běžel. „Dokonce jsem někoho z vás, kdo je pomalejší na schodech, předbíhal. Škoda, že tam nejsou kamery,” zalitoval Nacher.

Opoziční klička vyšla v lednu

Poslanci se k diskusi vracejí poté, co o odkladu rokovali už v polovině ledna. Tehdy však opozice kvůli nedostatečnému počtu přítomných vládních poslanců, kterých je ve Sněmovně nadpoloviční většina, přehlasovala pětikoalici. Stalo se tak na návrh bývalé ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO), která nový stavební zákon připravila.

Taktika? Na to jsem vůbec nemyslela, říká Dostálová k přechytračení koalice

Domácí

Exministryně Dostálová tehdy nový zákon hájila a poukazovala například na to, že obsahuje pojistky proti nečinnosti úředníků nebo proti tomu, že by někde nějaký úředník onemocněl a pracoviště by nemohlo fungovat. Varovala, že pokud by prošel návrh na částečný odklad účinnosti, začaly by fungovat dva stavební zákony: první pro jednoduché stavby a druhý pro vyhrazené stavby. Upozorňovala, že pod dosavadní zákon by spadala i bytová výstavba.

Reklama

Související články

Bartoš: Stavební úřady zůstanou na obcích

Vládní koalici se minulý pátek nepodařilo ve Sněmovně prosadit poslanecký návrh na odklad větší části nového stavebního zákona. Ve středu proto ministr pro...

Výběr článků

Načítám