Hlavní obsah

Bartoš: Stavební úřady zůstanou na obcích

Vládní koalici se minulý pátek nepodařilo ve Sněmovně prosadit poslanecký návrh na odklad větší části nového stavebního zákona. Ve středu proto ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) představil na vládě další postup.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Bartoš

Článek

Bartoš se rozhodl pro stručný vládní návrh zákona na odklad, který by měl kabinet schválit začátkem února. Poslanci naposledy projednávání na podnět exministryně Kláry Dostálové (za ANO) přerušili do 1. března, tak dlouho ale Bartoš čekat nechce.

Jedno razítko

„Bylo nutné najít legitimní cestu, jak nástup účinnosti části stavebního zákona zastavit. Pokud bude 2. února návrh zákona vládou schválen, první čtení by mělo v Poslanecké sněmovně proběhnout v polovině února a do května bychom návrh mohli schválit. Novela stavebního zákona pak bude předložena záhy,“ prohlásil ve středu Bartoš.

Vláda chce odklad části stavebního zákona projednat zrychleně, uvedl Bartoš

Domácí

Během následujících měsíců slibuje ministr ve spolupráci s odborníky novelu, která napraví to, co považuje za nedostatky zákona schváleného minulou vládou. „Nejzásadnější změnou bude zrušení celé nové soustavy státních stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem.

„Stavební úřady tak zůstanou tam, kde jsou, tedy na obecních úřadech obcí a měst. Toto uspořádání je tradiční, léty osvědčené a zajišťuje, že stavební úřady budou co nejblíže lidem,“ popsal ministr. Zachován však zůstane Specializovaný stavební úřad, který převezme velké stavby jako dálnice či železnice, a tím je urychlí.

SPOLU a PirStan chystají demontáž stavebního zákona

Domácí

Schválený zákon, který nabíhá postupně a plné účinnosti by měl nabýt až v polovině příštího roku, počítal s tím, že zhruba polovina současných stavebních úřadů na obcích zanikne. Nejen to chce teď vládní koalice zvrátit.

Další změnou bude podle Bartoše zrušení tzv. institucionální integrace. Podle nového zákona měl totiž stavební úřad sám převzít rozhodování, které by se týkalo například ochrany vod, ochrany památek, lesů. „To je sice pohodlné, ale riskantní. Asi nikdo nechceme, aby do potoka pod naší zahradou začala továrna vypouštět odpadní vody,“ podotkl Bartoš.

Taktika? Na to jsem vůbec nemyslela, říká Dostálová k přechytračení koalice

Domácí

Určitě se však podle něj v zákoně nic nezmění na principu „jeden úřad, jedno razítko“, kdy stavebník podá úplnou dokumentaci na stavební úřad a pak už by neměl obíhat žádná další místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám