Hlavní obsah

Sněmovna odsouhlasila zabavit firmám nevyužité kapacity v zásobnících plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodníci s plynem mají přijít o část svých rezervovaných kapacit v zásobnících na plyn, pokud je nevyužijí v požadovaném množství. Energetickou předlohu ve čtvrtek schválili zrychleně ve stavu legislativní nouze poslanci. Nyní novela zamíří do Senátu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zásobníky plynu se stát snaží naplnit co nejrychleji kvůli válce na Ukrajině a riziku, že agresivní Rusko zastaví dodávky plynu do Evropy, jakožto odvetný krok k uvaleným sankcím. Cílem novely je tedy snížení hrozby nedostatku plynu a zároveň zvýšení české energetické bezpečnosti .

Před poslanci novelu hájil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který zastupoval příslušného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), který je kvůli covidu v izolaci.

Podle Stanjury jsou aktuálně zásobníky plynu plné z 54 procent. Princip předlohy zákonodárcům popsal na plénu slovy „use it or lose it”, tedy „využij to, nebo o to přijdeš”.

Další možnost oddlužení. Poslanci podpořili pokračování milostivého léta

Domácí

Předloha také zkracuje záchranný režim dodavatele poslední instance u elektřiny a plynu z půl roku na polovinu s možností cenové regulace.

Lidem, kteří během této doby neuzavřou novou, řádnou smlouvu s některým poskytovatelem, by už nemělo hrozit úplné odpojení od energií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám