Hlavní obsah

Sněmovna jednala celou noc, nevyřešila nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci jednali celou noc z úterý na středu, o žádném návrhu ale nehlasovali. Nad ránem si opoziční kluby vzaly celkem čtyři hodiny přestávky, poslanci by se znovu sešli v sále v osm hodin ráno. Koalice si stěžuje, že ANO a SPD blokují i návrhy, na nichž se samy tyto strany podílely, a lze tedy předpokládat, že je na nich shoda.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček na nočním jednání.

Článek

První bod aktuální mimořádné schůze týkající se dokladování podmínek o udržitelnosti biomasy zákonodárci začali projednávat v úterý okolo 15. hodiny. Diskuse, do níž se hlásili primárně opoziční poslanci ANO a dlouze předčítali svá stanoviska, trvala téměř do půlnoci a nepřinesla žádný výsledek.

Následně předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný přednesl návrh na přerušení bodu. Zdůvodnil ho tím, že novela vyvolala kontroverze, ačkoli ji podepsali i zástupci opozičních klubů ANO a SPD. Předpokládalo se proto, že na návrhu je shoda. „Ta shoda tady evidentně není,“ podotkl. Aby Sněmovna prokázala vyšší efektivitu, navrhl projednávání bodu přerušit.

K návrhu vystoupil i předseda ANO Andrej Babiš, který hovořil přes dvě hodiny, mimo jiné o historii podpory biopaliv. Na jeho víc než dvouhodinové vystoupení kriticky reagoval předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Prohlásil, že ještě ve Sněmovně nezažil, aby bývalý premiér strávil tolik času tím, že předčítal z časopisu, aby se vyjádřil k návrhu, který má stránku a půl.

Vláda chtěla zrušit zbývající covidová opatření, poslanci mají jiné priority

Domácí

Okolo půlnoci se tak poslanci dostali ke spornému návrhu na snížení plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví od poloviny roku. S tím ANO ani SPD důrazně nesouhlasí a hodlají bod obstruovat dlouhými vystoupeními. Lze očekávat, že projednávání tohoto bodu bude velmi zdlouhavé.

Za minulé vlády povinné platby za státní pojištěnce, tedy především děti a seniory, vzrostly o 200 korun na 1967 za jednoho pojištěnce měsíčně. Snížení by mělo být na 1567 Kč v rámci úspor v rozpočtu. Celkem by to rozpočtu mělo přinést 14 miliard korun.

Vedení Sněmovny se také v noci na poradě dohodlo, že předsedající budou nabádat poslance, aby hovořili k věci. Pokud neposlechnou a nebudou hovořit k věci, jak jim ukládá jednací řád, předsedající jim slovo odebere.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám