Hlavní obsah

Sněmovna chce odměnit bojovníky proti komunismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna schválila zákon o protikomunistickém odboji. Účastníci dostanou peněžité ocenění, některým se zvýší důchody. Zákon nyní míří do Senátu, pokud jej senátoři podpoří, dostane normu k podpisu prezident. Platit by měla začít netradičně od 17. listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zda pozůstalí po nedávno zesnulém Milanu Paumerovi dostanou ocenění, není zatím jasné.

Článek

Zákon leží v žaludku KSČM, která navrhla jeho zamítnutí, ale marně. Ačkoli při minulých čteních novely proti zákonu protestovali také sociální demokraté, ve středu zákon řada z nich podpořila. Pro schválení normy hlasovalo 132 ze 175 přítomných poslanců. Koaličních poslanců při plné účastí zasedá v dolní komoře 118.

Zákon má zajistit odbojářům ocenění v podobě jednorázové výplaty 100 tisíc korun, případně jejich pozůstalým 50 tisíc korun. Jestliže některý z odbojářů nyní pobírá nízký důchod, bude mu dorovnán na celostátní průměr.

Kontroverzi budil zákon zejména proto, že nebylo jasné, jak bude odbojář případně odboj jako takový definován. Otázky se točily kolem historického hodnocení odbojářů typu bratrů Mašínů, kteří zvolili násilnou cestu.

Jejich odboj však ocenil například premiér Petr Nečas (ODS) a další přední státníci a politici vyjma prezidenta Václava Klause, který léta odmítá dát Mašínům vyznamenání.

Kdo je, a kdo není odbojář, a kdo je válečný hrdina?

Předloha popisuje formy odboje a odporu a vymezuje lidi, na které by se nevztahoval. Překážkou by bylo například jejich zaměstnání u bezpečnostních složek, členství v komunistické straně, v Lidových milicích, akčním výboru Národní fronty a za normalizace také ve Svazu československo-sovětského přátelství.

Za odbojáře by se nepovažovali ani lidé, jejichž odboj byl veden „zavrženíhodnou pohnutkou“, nebo kteří se dopustili zavrženíhodného jednání směřujícího k popření hodnot svobody a demokracie či k popření základních lidských práv, a mohli se tomu vyhnout.

Někteří účastníci třetího odboje by osvědčením mohli také získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.

Osvědčení bude vydávat ministerstvo obrany na základě odborného stanoviska Archivu bezpečnostních složek, případně Ústavu pro studium totalitních režimů. Na návrh ČSSD bude o odvolání proti verdiktům ministerstva rozhodovat zvláštní komise.

Původní návrh zákona bez finančního ocenění předložili poslanci vládních stran potom, co Senát povolební levicovou většinou stáhl ze Sněmovny identickou předlohu, kterou přijal v předvolebním pravicovém složení. Později koaliční poslanci podali celkový pozměňovací návrh, který schválily i špičky koalice. Vlastní návrh podala i Konfederace politických vězňů. O něm se ve středu nakonec nehlasovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám