Hlavní obsah

Směšné a neakceptovatelné, prohlašovali o finančních kompenzacích Turówu Adamová s Jurečkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci se v úterý mimořádně sejdou k česko-polské dohodě o dole Turów. Ačkoli vláda uzavřenou smlouvu hájí, špičky koaliční stran ještě před časem odmítaly „vyměnit vodu za peníze“. Finanční kompenzace jsou ale součástí i nynější finální podoby.

Foto: Petr Horník, Právo

Proti dohodě protestovali před Úřadem vlády ekologičtí aktivisté.

Článek

„Je neakceptovatelné vyměnit vodu za peníze. Na to nemůžeme nikdy přistoupit,“ prohlásil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v České televizi v červnu 2021, tedy v době, kdy seděl v opoziční lavici.

Na základě smlouvy, kterou v únoru podepsali premiéři Petr Fiala (ODS) a Mateusz Morawiecki (Právo a spravedlnost), nicméně Polsko poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti.

Česko podepsalo s Polskem dohodu o Turówu. Praha šla na kompromis

Ekonomika

Jurečka nyní uvedl, že měl tehdy na mysli, že obsahem dohody nemohou být výhradně finanční kompenzace, nikoli že nemohou být její součástí. „Řekl jsem, že není možné vzít jenom peníze a nevyjednat žádné další věci. Ve smlouvě je vyjednána jak otázka monitoringu, tak ochrany spodních vod a zajištění zásobování vodou pro naše občany,“ řekl Novinkám.

Adamová: Kompenzovat vodu penězi je směšné

A také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová jako opoziční poslankyně postup tehdejší vlády v únoru 2020 tvrdě kritizovala. „Polský návrh, že by nám snad vodu kompenzovali penězi, je směšný a nikdo by ho neměl ani na moment zvažovat,“ sepsula možnost finančních kompenzací.

Adamová nyní pro Novinky uvedla, že názor nezměnila. „Co se změnilo, jsou okolnosti a přesně specifikované garance budoucího fungování dolu Turów. Mezivládní dohoda nám totiž poskytuje především jasné záruky pro zlepšení kvality života místních obyvatel,“ míní předsedkyně Sněmovny.

Pekarová: V4 tu není jen pro jednu zemi

Domácí

Zároveň podobně jako Jurečka chválí nyní vyjednané podmínky dohody. „Polsko se v dohodě zavázalo dostavět účinné zábrany proti odtoku podzemních vod, výstavbě valu k ochraně obyvatel před hlukem, prachem a světelným znečištěním. V neposlední řadě bude navíc naší straně umožněno situaci a dopad těžby na životní prostředí v místě průběžně monitorovat,“ uvedla Pekarová Adamová.

A doplnila, že považuje za zásadní „fakt, že nejvíce dotčený Liberecký kraj prostřednictvím svých představitelů tuto dohodu vítá“. Podotkla tak ve zřejmé narážce na libereckého hejtmana Martina Půtu, jenž zastupuje vládní hnutí STAN.

Babiš odmítl lepší dohodu o Turówu ze strachu o volby, tvrdí Půta. Je to lež, vzkázal expremiér

Domácí

Co kabinet vlastně vyjednal?

Ze smlouvy vyplývá, že Polsko nerozšíří rozsah těžby v Turówě k českým hranicím a těžební jáma nebude prohloubena více než 30 metrů pod úroveň moře. A to za podmínky, že nebude dokončena podzemní bariéra, která má bránit odtoku podzemních vod z českých pohraničních obcí, a prokázána její funkčnost, postaven zemní val a nebudou zřízeny monitorovací vrty.

Kritika se však snesla zejména na pětiletou výpovědní lhůtu dohody.

Havlíček se dočkal, zvolili ho místopředsedou Sněmovny

Domácí

Mezi kritické hlasy se pak řadí zejména představitelé hnutí ANO, kteří jsou zároveň svolavateli mimořádné schůze k debatě o „selhání české vlády a fatálním důsledkům dohody", jak bod nazvali.

Ve hře však je, že vládní většina program schůze neschválí a schůze se tak neskuteční. Hlasování i tak ale může předcházet i několikahodinová diskuse.

Reklama

Výběr článků

Načítám