Hlavní obsah

Šlechtová po bouři ve Sněmovně: Stojím si za tím, co jsem řekla

– Praha
Novinky, Václav Lang

Nová ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová zažila ve středu při své premiéře před poslanci horké chvilky. Ve svém příspěvku zkritizovala podle ní zdlouhavé a nevěcné projednávání rozpočtu, což jí poslanci stejně razantně vrátili. V rozhovoru pro Novinky Šlechtová uvedla, že by nic ze svého projevu nevzala zpátky. Sněmovna má podle ní jednat věcně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Karla Šlechtová

Článek

Včera jste se na plénu Poslanecké sněmovny ostře ohradila proti způsobu projednávání státního rozpočtu, politici se pak ostře ohradili proti vám. Jak celou tuhle při zpětně hodnotíte?

Neohradila jsem se proti vyjednávání státního rozpočtu. Jako nováček, který sedí už třetí den ve Sněmovně, jsem zmínila svůj názor na celé projednávání všech bodů ve Sněmovně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sklouzlo to k tomu, že se následně poslanci vyjadřovali k tomu, že jsem se vyjádřila ke státnímu rozpočtu, ale měla jsem se vyjádřit k bodu, který se právě projednával, což je celkem mylná interpretace mého vyjádření. Chtěla jsem zmínit svůj první dojem jako ministryně pro místní rozvoj, která není poslancem, jak já vnímám jednání Poslanecké sněmovny.

Jestli se ptáte, zda bych se takto zachovala znovu, tak ano, zachovala bych se tak znovu. To, co jsem řekla znova, bych zmínila znovu.

A ještě jedna věc, kterou bych chtěla opravdu zmínit. Po mém vystoupení úplně zapadla jedna věta, a to když jsem se poslanců ptala, jestli si sami uvědomují, že pokud se v tuto chvíli snažíme o snížení deficitu státního rozpočtu, co bude po roce 2020, až nebudeme mít evropské fondy, kdy nebudeme mít 600 nebo 700 miliard?

Ještě bych se vrátil k tomu, co jste vytýkala poslancům. Co konkrétně vám na tom jednání vadilo?

Jestli jste správně poslouchal, co jsem sdělila, sdělila jsem, že jsem se domnívala, že jako zákonodárci fungují jinak. To znamená bez vulgarit, vzájemného osočování a s naprostým respektem.

Já osobně jako ministryně – nechci již říkat jako občan ČR – jsem si představovala a dále si představuji, že Sněmovna je místo, kde se rozhoduje o zákonech. A neznalost zákona neomlouvá. Sám víte, nebo i občané vědí, že pokud neznáme zákon, tak jsme v problému. Čili jsem si představovala, že je to opravdu věcná diskuse, ale kolikrát ty příspěvky na plénu považuji za nevěcné.

Každopádně je pravda, že takhle to ve Sněmovně chodí a kolikrát diskuse o zákonech sklouzne mimo téma. Jenže pro to neexistují žádná pravidla...

Na to jsem upozornila jako nováček a celkem mě i mrzí, že to Sněmovna vyslyšela způsobem, jakým to vyslyšela, a jak někteří poslanci reagovali. Domnívám se, že to spíš svědčí o nich, o těch, co se vyjádřili po mně, než o tom, co jsem sdělila já. A já si za tím stojím.

Mohli k vám být vstřícnější?

Nechci hodnotit, co mohli nebo nemohli. Vyjádřili se, jak se vyjádřili, já jsem se vyjádřila tak, jak jsem se vyjádřila. Opravdu se domnívám, že by měli věcně hodnotit předkládané návrhy, a to ne příliš bez respektu či v rámci šumu v celé Sněmovně, kdy pan předsedající vždy musí napomínat, aby bylo ticho. Myslím si, že takhle by to být prostě nemělo.

Takže vás překvapilo, jak to ve Sněmovně probíhá?

Samozřejmě jsem tušila, jak to tady probíhá, i když mi včera někdo vytýkal, že jsem se nikdy nedívala na průběh jednání Poslanecké sněmovny. Dívala jsem se. A ono když tam sedíte a ještě zastupujete funkci, kterou zastupujete, a máte k tomu řídit ministerstvo...

Sám víte, že já jsem nováčkem. Jsem tady necelých 14 dní, teď dva týdny musím odsedět ve Sněmovně, předkládám dva zákony, které díky včerejšku byly odsunuty možná někdy až na příští týden, což pro nás může mít problém s účinností. Oba zákony jsou v zájmu občanů, takže jenom doufám, že včerejškem to skončilo. Řekli jsme si vzájemně, co jsme si řekli. Já neustoupím z toho, co jsem sdělila, neporušila jsem jednací řád Sněmovny ani Ústavu ČR a jako ministryně pro místní rozvoj jsem měla právo se vyjádřit, jak jsem se vyjádřila.

Posune včerejší zkušenost nějak váš postoj ve Sněmovně do budoucna?

Nemyslím si, že by to ovlivnilo můj postoj ve Sněmovně. Jako ministryně musím předkládat zákony mého ministerstva, ty předkládat budu. A pokud někdy nebudu spokojena nebo se budu chtít vyjádřit k dalším bodům, tak přesně – jak to i včera padlo v jednom příspěvku – jsem povinna se k tomu vyjádřit, takže se k nim budu vyjadřovat – a budu se k nim vyjadřovat svým způsobem.

Reklama

Výběr článků

Načítám