Hlavní obsah

Šlechtová poprvé promluvila před poslanci a hned je vytočila

Právo, Marie Königová
Praha
Aktualizováno

Nová ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ve středu poprvé vystoupila ve Sněmovně a hned zákonodárce dokázala vytočit. Na začátku si postěžovala, že je jí ve Sněmovně zima a celá se klepe. To ještě poslanci skousli, ale hned následující výroky je rozpálily doběla.

Foto: Petr Horník, Právo

Karla Šlechtová na středečním jednání Sněmovny

Článek

„Vy jste všichni zákonodárci. Domnívala jsem se, že fungujete jinak. Domnívala jsem se, že máte vzájemný respekt, že tady nejsou žádné vulgarity, že tu fungujete opravdu jako Poslanecká sněmovna,“ zkritizovala Šlechtová průběh mnohahodinového projednávání státního rozpočtu.

A postěžovala si, že k tak důležitému bodu nepromluvila žádná žena. „Byla to výměna pouze mužských názorů a já doufám, že se příště budu moci zúčastnit,“ prohlásila s tím, že tyto své poznámky si nemohla odpustit nikoli jako ministryně, ale jako občan České republiky, a také proto, aby prý odlehčila atmosféru po tak těžkém bodě, jakým státní rozpočet byl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To se jí ale vůbec nepodařilo, protože vzápětí to schytala od poslanců ze všech stran. Šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura ji upozornil, aby si příště, než takovou kritiku vypustí, ověřila fakta, protože ženy v diskusi vystupovaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr obrany Martin Stropnický na středeční schůzi Sněmovny

„To jsou neuvěřitelná slova. To je poprvé, kdy někdo rozděluje poslance podle pohlaví,“ prohlásil. Na námitku ministryně, že to byly jen dvě nebo tři, Stanjura opáčil: „Dvě nebo tři nejsou nikdo.”

Pak následovala lavina kritiky na hlavu mladé ministryně, a to i z koaličních řad. „Státní rozpočet je velmi vážná věc. Legitimní právo mají k němu vystoupit všichni, i kdybychom tu seděli do půlnoci,“ ozval se šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Kritika Šlechtovou překvapila

Šlechtová na svoji obranu prohlásila, že ji překvapilo, že poslanci neuvítali, že „někdo, kdo je tady opravdu nový, se dokáže vyjádřit nahlas bez nějaké bolesti a s odvahou“.

Podotkla, že své poznámky řekla jako občan. „Pokud Sněmovna není schopna toto respektovat a akceptovat, když je tady někdo nový, tak já musím říct, že mě to trochu mrzí. Nicméně já jsem se poučila. Odteď se budu chovat jako všichni poslanci, budu se chovat jako ministr a tímto způsobem budeme nadále komunikovat,“ hájila se ministryně.

První dojem už nenapraví

„Říká se, že nikdo nemá právo dostat druhou šanci udělat první dojem. Tak to se paní ministryni nepodařilo. Základní polarita, kdo je tu za občany a kdo není, je přesně naopak. Za občany jsou tu zvolení zástupci lidu, vy jste se stala ministryní jiným způsobem než volbou lidem. To si uvědomte, a nikdy už tak nevystupujte,“ okřikl Šlechtovou Martin Novotný (ODS).

„Když jsem byl zvolen mladým primátorem, neměl jsem představu, že jsem nejchytřejší na světě a učil jsem se. Tento princip se snažím opakovat a nesnažím se mluvit jako mistr světa. To se mi osvědčilo,“ doporučil poslanec ministryni.

Ještě ostřejší byl František Laudát (TOP 09): „Sesedněte z piedestalu. Práce ministryně je otročina, a byť to teď vypadá, že jste hvězda, tak sesedněte na zem a začněte dělat. Znám mnoho politiků, kteří vyletěli jako hvězda nahoru a jak vyletěli nahoru, tak rychle sletěli dolů,“ obul se do Šlechtové Laudát.

Ani ženy ministryni nešetřily. Miroslava Němcová (ODS) na její slova, že by se chtěla zúčastnit diskuse ke státnímu rozpočtu, jí připomněla, že naopak je její povinností jako ministryně ke státnímu rozpočtu se vyjádřit.

„Příště se neostýchejte,“ vyzvala ji. „Každý z ministrů má odpovědnost za nějakou kapitolu a postrádám jejich vyjádření při jejich obhajobě. Vy máte povinnost před volenými zástupci vystoupit a svou kapitolu obhájit. Považuji za chybu, že jste to neudělala,“ poznamenala Němcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám