Hlavní obsah

Škromach zvažuje vzájemnou podporu s KSČM v senátních volbách

Právo, trj, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda vlády a ČSSD Zdeněk Škromach se nebrání nápadu šéfky petičního výboru Sněmovny a kandidátky KSČM Zuzky Rujbrové, aby si ČSSD s KSČM ve druhém kole listopadových senátních voleb navzájem podporovali své kandidáty. "Je to k jednání," řekl Právu Škromach.

Foto: archiv Richarda Jaroňka

Richard Jaroněk při svých expedicích pozoruje a fotografuje nejrůznější zvířata.

Článek

Podle něj ale nemůže jít o nějakou plošnou podporu. "Je to třeba posoudit místo od místa. Záleží totiž na okresní úrovni a na zdejších osobních vztazích," poznamenal Škromach. Připomněl, že při možné porážce levicových kandidátů by v Senátu mohla pravice získat nadpoloviční většinu. "Chtělo by to trochu změnit strukturu," doplnil vicepremiér.

Premiér Stanislav Gross návrh KSČM slyšel v pátek ve Vídni od zpravodaje Práva poprvé. "Takže nemám možnost v tuto chvíli zaujímat nějaké stanovisko. Doufám, že alespoň u některých našich kandidátů žádné druhé kolo senátních voleb nebude, že vyhrají v prvním kole," odpověděl Právu Gross.

Podle Rujbrové by obě strany měly vyjádřit společný zájem ještě před volbami. "Nemusí jít o žádnou plošnou podporu, úspěchem by byla dohoda i pro několik regionů," uvedla pro Právo Rujbrová.

O vzájemné podpoře senátních kandidátů ve druhém se mluvilo již v roce 1998. Například tehdejší šéf ČSSD Miloš Zeman prohlásil, že nepovažuje za kacířské, když soc. dem. voliči budou volit komunistu a zase naopak, neboť v Senátu by měly působit osobnosti.

Komunisté by rádi svůj klub

Cílem KSČM je podle Rujbrové letos ustavit vlastní senátorský klub, který musí mít alespoň pět členů. "Ještě se to nepodařilo. Ale cíl je to splnitelný, i když obtížný," shrnula Rujbrová.

KSČM má nyní tři senátory, z nichž dva - Jaroslav Doubrava v Ústí nad Labem a Rostislav Harazin v Bruntále - své posty obhajují. Za ČSSD, která disponuje v Senátu nyní devíti křesly (z celkových 81), měl kandidovat i Škromach, nakonec své místo v hodonínském volebním obvodu přepustil ve prospěch folklórního zpěváka Jožky Černého.

Jedinou členkou vlády, která usiluje o post senátorky, je tak ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, kandiduje v obvodu Plzeň-jih. Své křeslo už neobhajuje v kutnohorském obvodu Jan Fencl, kandidátkou ČSSD je tam poradkyně ministra průmyslu Běla Hejná. Senátorem už po volbách nebude ani František Mezihorák (ČSSD), v jeho obvodu za ČSSD kandiduje olomoucký primátor Martin Tesařík.

Koalice potřebu 19x uspět

Aby nadpoloviční většinu v Senátu získaly strany vládní koalice, museli by kandidáti ČSSD, KDU-ČSL nebo US- DEU vyhrát v 19 z celkového počtu 29 volebních obvodů. Zástupci ODS a KSČM by potřebovali zvítězit ve 23 obvodech.

K blokování změn ústavy stačí křesel méně - 33. Právě tolika hlasy nyní disponují senátoři za vládní strany a k jejich udržení budou potřebovat vyhrát v 11 obvodech. Přitom obhajují vítězství ve 13 obvodech. ODS by s KSČM musela vyhrát v 15 obvodech, dohromady vítězství obhajují v 11 z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám