Hlavní obsah

Škromach: vláda s důvěrou může být do Vánoc

Právo, nig, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda, která by nevadila ani ODS, ani ČSSD, může do Vánoc získat v Poslanecké sněmovně důvěru. Pro případ, že kongres ODS nezmění parametry pondělní dohody s ČSSD, to odhadl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Článek

Podle něj záleží především na tom, zda obě strany dospějí k programovému a poté k personálnímu kompromisu. Předseda vlády a ODS Mirek Topolánek i šéf ČSSD Jiří Paroubek si na to vytyčili dva týdny, podle Škromacha má nejdéle jít o tři neděle. "A do Vánoc by tu už mohla být vláda s důvěrou, pokud mají jednání vést k nějakému závěru," řekl Právu Škromach.

K výsledkům jednání grémia ODS, které připustilo volby až v roce 2009 jen pro vládu, která se zaváže k hlubokým reformám, Paroubek řekl, že si počká, až mu to vysvětlí Topolánek.

"Pokud je rozhodnutí politického grémia ODS takové, že trvají na předčasných volbách, tak to vypadá, jako by se vzdali vlastního pokusu," řekl Paroubek. Podle něho si zřejmě členové grémia občanských demokratů neuvědomují, že proti předčasným volbám je 150 poslanců. "Nevím, jak to chtějí pánové z politického grémia ODS udělat," poznamenal šéf ČSSD.

K prohlášením místopředsedů ODS Petra Nečase a Miroslavy Němcové o tom, že mají problém v jednání s ním, protože mu nevěří, Paroubek prohlásil: "To mají smůlu. Nevím, co mám udělat, aby mně věřili. Netvrdím, že oni jsou pro mě nějakým světlem světa, tak s tím mám také problém. Ale lidé si nemusí věřit a přitom spolu mohou uzavírat smlouvy."

Paroubek novinářům neřekl, zda se přiklání k možnosti účasti ČSSD v budoucí vládě, nebo zda by soc. dem. pouze tolerovala Topolánkův menšinový kabinet: "Nechci říci ani jedno, ani druhé."

ČSSD nebude do kongresu komentovat výroky ODS

Představitelé ČSSD podle Škromacha nemají do kongresu ODS komentovat vyjádření jejích špiček. Třeba vypouštění různých termínů předčasných voleb podle něj souvisí s přeskupováním sil před kongresem a směřuje spíš k členům ODS. Přesto se Škromach podivil: "Kdyby to bylo u soc. dem., už se objevily titulky, že jsme rozhádaná strana, ale u ODS je to názorová pestrost."

Soc. dem. poslanci včera potvrdili kurz, který zvolili vyjednavači ČSSD. Šéf klubu Michal Hašek Právu řekl, že ale vše ještě není jasno o programu. Jeho strana tedy nemůže říkat, zda bude ve vládě, nebo ne.

Ani podmínky ODS, která uvedla, že vláda do roku 2009 by musela provádět hluboké reformy, Haška nezaskočily. "Výraz hluboká reforma se dá použít, aniž víte, jaký to má přesný význam," řekl s tím, že ČSSD váže její volební program.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám