Hlavní obsah

Školy unavené z lockdownů chtějí ulevit

Mnozí učitelé, žáci i rodiče jsou už unavení z roztříštěného provozu škol, kde řádí omikron, z čehož plynou četné karantény. Plošné i regionální lockdowny školy odmítají, ale podle odborů i dalších lidí z praxe by měla škola mít nástroj k přechodu na online výuku, a ne se jen spoléhat na libovůli krajských hygienických stanic.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Povinné testování začalo včera platit i pro studenty vyšších škol. Snímek je z jihlavské VOŠ grafické.

Článek

Školy se nyní častěji obracejí na ministerstvo školství, aby prezenční výuku přerušilo. Od minulého úterý, kdy bylo na ministerstvu takových žádostí osm, jejich počet stoupl na 56. Vyhověno bylo 44 žádostem.

Vím i o škole, kde je 60 až 70 procent absencí pedagogů i dětí, a hygiena ji zavřít odmítá
Petra Mazancová, Učitelská platforma

Celkem je v ČR na 4200 základních a 1300 středních škol. Prodloužení ředitelského volna z pěti o dalších deset dnů bude Senát schvalovat teprve ve čtvrtek.

O přerušení výuky požádalo od začátku roku sotva 20 škol. Většina čeká na nový zákon

Věda a školy

Podle šéfa Asociace ředitelů ZŠ Luboše Zajíce je hybridní výuka, tedy kombinace prezenční a distanční výuky pro žáky ve třídách i žáky doma, vyčerpávající.

„Je to hodně nepříjemné. Odpadávají jak žáci, tak pedagogové, školy musí improvizovat a často se hledá řešení z hodiny na hodinu, aby mohly fungovat,“ řekl včera Právu.

„Je to velice náročné pro žáky, učitele i rodiče. Ale lock­downy už raději ne. Škody, které napáchaly, budeme ještě dlouho odstraňovat,“ dodal Zajíc.

Pro karanténu žáků po antigenních testech platí jiná pravidla než ve firmách

Věda a školy

Proti plošnému uzavírání škol, ač třeba jen na regionální úrovni, je i šéfka Učitelské platformy Petra Mazancová, která učí na Gymnáziu Josefa Jungmanna v Litoměřicích. Už proto, že některé školy už mají vrchol omikronové vlny za sebou. Jiné však vrchol nákazy teprve čeká.

Odbory: Nečekat

„Únava je velikánská, ale plošné uzavření by asi nepomohlo. Moc by pomohlo těch 10 dní volna navíc, kdy si ředitel řekne, že škola už jede na krev, a vyhlásí distanční výuku, protože ta není tak náročná jako hybridní. A třeba to spojí s prázdninami. Je neuvěřitelné, že to ještě nemáme, protože to by pomohlo hodně,“ uvedla. Od příštího týdne začnou jarní prázdniny postupně ve všech okresech.

Moc by pomohlo těch 10 dní volna navíc
Petra Mazancová, Učitelská platforma

„Situace už kulminuje a řešení je zapotřebí teď,“ poznamenal předseda školských odborů František Dobšík. „Podle našich právníků by mohla být i v mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví zahrnuta pravomoc ředitelů škol při určitém procentu absencí žáků či učitelů vyhlásit přechod na distanční výuku,“ popsal Právu možné řešení Dobšík.

Podle něj by to měly sice dělat hygieny už nyní, ale nedělají to, až „má leckdo dojem, že stanice mají pokyn, že školy se zavírat nemají“.

Omikron už zasáhl školy plnou silou

Koronavirus

Podle Mazancové je nesoulad v konání hygienických stanic do očí bijící. „Přístup hygienických stanic je zásadní. Například naše škola konzultovala situaci s hygienou a ta ji zavřela a neměla s tím žádný problém. Ale vím i o škole, kde je 60 až 70 procent absencí pedagogů a dětí, a hygienická stanice ji zavřít odmítá,“ řekla Právu.

Podle ní by alespoň měly platit pro hygieny jednotná pravidla, a to i s ohleduplností vůči školám, kde se všechna opatření hlídají do posledního detailu.

Reklama

Výběr článků

Načítám