Hlavní obsah

Školy spoléhají na podzimní testování

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy těší, že ministerstvo zdravotnictví chystá na září, tedy po návratu rodin z prázdnin, plošné testování žáků ZŠ a středoškoláků. Na očkování, k němuž se od 1. července dostanou i děti od 12 let, školy nespoléhají.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Testování ve školách provázelo začátek rotační výuky.

Článek

„Plošné testy jsou naprosto nutné, abychom neskončili uzavřením škol, jako tomu bylo nyní,“ řekla Právu šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

„Protože to bude po prázdninách, kdy řada rodičů vyrazí s dětmi do světa, tak screening není od věci, abychom se vyhnuli větším problémům,“ uvedl čerstvě zvolený prezident Asociace ředitelů ZŠ a ředitel ZŠ Pečky na Kolínsku Luboš Zajíc.

Covidový školní rok? Studenti jsou demotivovaní a ve stresu, ukázal průzkum

Věda a školy

„Dlouhý covid“ zasahuje i děti

Masívní testy ve školách v uplynulých měsících sice zjistily nákazu jen v desetinách procenta, ale v některých případech pomohly odhalit ohniska covidu. Při šíření mnohem nakažlivější varianty delta budou plánované testy o to důležitější. Z osmi milionů testů mezi žáky bylo zachyceno 3000 nákaz. Z 1,5 milionu testů mezi zaměstnanci škol bylo přes 500 nákaz. V obou případech to znamená zhruba 36 záchytů na 100 tisíc testů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) počítá se třemi koly antigenního testování během prvních 14 dnů nového školního roku, každý pozitivní test bude muset být ještě potvrzen PCR testem. Ministerstvo zdravotnictví Právu potvrdilo, že půjde o neinvazivní odběry, na které už jsou školy zvyklé.

Ministerstvo doporučilo pro vysvědčení slovní či kombinované hodnocení

Věda a školy

„Počítá se se stejnými požadavky na odběr vzorku, jaké byly použity pro testování ve školách od března do června,“ sdělil Právu Kryštof Berka z tiskového oddělení resortu. Tentokrát však bude kvalita testů posuzována podle německé odborné studie.

Opozice žádá, aby ministři nespoléhali na antigenní testy, ale zajistili rovnou přesnější PCR analýzy pomocí poolingu, kdy se analyzuje třeba deset vzorků najednou, což je časově úsporné. Jen pokud se ukáže pozitivní výsledek, musí se ještě otestovat každý vzorek zvlášť, aby se zjistilo, které z deseti osob jsou skutečně nakaženy. Vojtěch namítá, že laboratorní kapacity pro plošné PCR testování jsou jen ve třech ze čtrnácti krajů.

Žáci základních a středních škol se na začátku září třikrát preventivně otestují antigenními testy na covid-19. Testování začne 1. září, děti nastupující do prvních tříd základních škol se ale budou moci testovat až 2. září. Testy nakoupí Správa státních hmotných rezerv (SSHR) podle specifikace ministerstva zdravotnictví. V případě, že by se za sedm dnů potvrdilo víc než 25 případů covidu-19 na 100 000 obyvatel, následovalo by další kolo testování.
Zdroj: ČTK

Podle obou zmíněných zástupců školských asociací, Schejbalové a Zajíce, ředitelé mohou pouze předložit rodičům informace o očkování, ale přednášet o užitečnosti vakcín nehodlají. „Rozhodně nejsme od toho, abychom je k očkování nabádali. To si musí rozhodnout rodiče, to není věc školy,“ podotkla Schejbalová.

Očkování u dětí nepodceňovat

Podle šéfa Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP a člena poradní skupiny MeSES Reného Levínského by se očkování nemělo u dětí podceňovat, ačkoli ty mají často lehčí či bezpříznakový průběh onemocnění covidem. Odkázal přitom na nedávný článek ve světově uznávaném zdravotnickém časopisu Lancet.

Ještě není vyhráno. WHO varuje před ukvapeným rozvolňováním

Svět

„Covid způsobuje i dlouhodobé následky, které tady s námi dlouho budou, a týkají se i dětí. Podle dat, která publikoval Lancet, tzv. dlouhý covid má každé sedmé nakažené dítě,“ popsal Právu Levínský.

Dlouhý covid znamená, že příznaky se u nemocných projevují i dlouho po prodělání nemoci, ačkoli má pacient negativní testy. I třeba půl roku jej provázejí bolesti hlavy, únava, deprese. Mnozí třeba na dlouho ztratí čich a chuť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám