Hlavní obsah

Školy mají nejčastější ohniska covidu, jsou ale malá a daří se je rychle vyřešit

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od května hygienici zjistili 949 ohnisek ve školách a školských zařízeních. V absolutních číslech to tedy znamená, že jde o nejčastější typ ohniska s vysokým rizikem dalšího šíření nákazy. Na druhou stranu jsou tato ohniska spíše malá a hygienici je stíhají rychle vyřešit. Opatření se již od počátku epidemie netýkají mateřských škol, které ale v covidových statistikách mají také poměrně výrazné místo.

Článek

Z šetření krajských hygienických stanic vyplývá, že školy patří dlouhodobě co do poštu mezi nejvýznamnější ohniska covid-19. Celkem hygienici od května letošního roku do 13. prosince identifikovali 949 ohnisek.

Foto: MZČR

Počet nakažených (počet ohnisek) COVID-19: vývoj v čase

Dny boje proti covidu. Vánoční prázdniny začnou už v pondělí

Domácí

„Z hlediska velikosti jde spíše o malá ohniska, kde je průměrně 4,8 pozitivních případů na jedno zařízení, avšak s vysokým potenciálem dalšího šíření nákazy. A to nejen v samotné škole, ale i mimo školu, například do rodin,” uvedl Útvar hlavního hygienika v materiálu, které vytvořilo ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Novinky jej mají k dispozici.

Opatření pomohla, po rozvolnění čísla opět rostou

Přestože ve školách je nejvíce ohnisek, nepochází z nich nejvyšší počet případů. Důvodem je podle ÚZIS rychlé podchycení ohniska hygieniky a včasné nastavení protiepidemických opatření.

Zatímco žebříčku počtu potvrzených ohnisek školy vévodí, ve statistice zaměřené na počet pozitivních osob jsou školská zařízení až na třetím místě s počtem 4547 případů.

Zde je nutno podotknout, že statistika odráží pouze ohniska a případy, které dokázali hygienici se stoprocentní jistotou úplně vyřešit a zaevidovat do tabulek.

Ze statistik je patrné i zavření škol a následné rozvolňování. Po zavření škol začalo docházet od 14. října k poklesu počtu případů, což se ale změnilo po rozvolnění a částečném návratu žáků do škol od 18. a 30. listopadu, kdy počty případů nákazy opět začaly přibývat.

Nákaza se šíří i v mateřských školách

Vláda svými opatřeními po celou dobu epidemie nijak neupravuje fungování mateřských škol, protože je nepovažuje za rizikové. Z dat ale plyne, že i mateřské školy se na počtu ohnisek nezanedbatelně podílí.

Například v týdnu od 7. do 13. prosince zaevidovali hygienici 162 nakažených osob v mateřských školách, další pak v zařízeních, které hygienici vykázali jako spojení mateřinky a základní školy. Téměř totožnou hodnotu zaznamenali také u základních škol, kde má v rámci opatření první stupeň prezenční výuku a druhý stupeň rotuje po týdnech.

Částečné otevření vysokých škol využije jen menšina

Věda a školy

Od začátku školního roku se v samostatných mateřských školách nakazilo 970 lidí, kdy jde jak o pracovníky, tak děti. A to v celkem 259 školkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám