Hlavní obsah

Školy by návrat dětí zvládly hned, ale varují před bezhlavým otevíráním

Podle současných plánů se žáci nevrátí do lavic dříve než v únoru. Kdyby přece jen ale vláda své rozhodnutí, jak se už v minulosti párkrát stalo, změnila, školy mohou své dveře studentům otevřít téměř okamžitě. Ředitelé a předsedové školských asociací však upozorňují, že je důležité přechod na prezenční výuku neuspěchat, aby se nemuselo opět po chvíli zavírat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Když loni v listopadu školy za rozvolněním podle systému PES o několik dní zaostaly, ministr školství Robert Plaga (za ANO) mluvil mimo jiné o tom, že potřebují prostor na přípravu – například aby vytopily učebny. Nyní by takový odklad už podle ředitelů a předsedů školských asociací nebyl potřeba. Na návrat žáků se dokážou připravit téměř ze dne na den.

„Ve školách normálně topíme, i když tu děti nejsou. Nebo aspoň temperujeme. S nástupem by v tomto směru po technické stránce nebyl žádný problém,“ sdělil Novinkám Michal Černý, předseda Asociace ředitelů základních škol, který vede Masarykovu ZŠ v Praze-Klánovicích.

„Náš většinový názor nicméně je, tyto věci neuspěchat, abychom se kvůli přílišnému rozvolnění po dvou týdnech znovu nevraceli na distanc,“ upozornil.

Do škol se všichni žáci vrátí nejdříve v únoru

Věda a školy

Podobně to vidí i předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová, která volá po dlouhodobě udržitelném řešení, aby po návratu již žáci nemuseli při jakémkoliv zhoršení epidemiologické situace přecházet znovu na distanční výuku.

„Opravdu si nemyslím, že ode zdi ke zdi – viz otevření škol před Vánoci, následná eskalace situace a jejich opětovné uzavření – je trend, kterým bychom se měli ubírat. Ano, přejeme si být ve třídách se svými žáky, ale s dlouhodobou vyhlídkou na to, že tam s nimi zůstaneme a budeme moct dlouhodobě pokračovat v prezenční výuce,“ vyjádřila se pro Novinky.

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, kde je v důsledku opatření proti šíření nového typu koronaviru zavřená drtivá většina škol. Výjimku mají v současnosti pouze mateřské a speciální školy a také první a druhé ročníky základních škol.

Nový PES naznačuje dlouhou dobu temna ve stupni 5

Domácí

Po návratu dalších žáků do školních lavic volají zejména rodiče, kteří se kvůli distanční výuce musí kromě pracovních povinností a chodu domácnosti starat i o vzdělávání svých ratolestí.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) původně mluvil o tom, že by se školy mohly otevřít také pro poslední ročníky základních škol a maturanty v týdnu od 25. ledna, jeho protějšek z resortu školství Robert Plaga (za ANO) ale následně uvedl, že se tak do konce ledna nestane.

„Školy budou i v příštím týdnu, tj. od 25. ledna, pokračovat ve výuce dle současného režimu, který odpovídá stupni 5 matice opatření PES,“ napsal Plaga na Twitter.

Další termín, kdy by se brány škol mohly otevřít dalším žákům a studentům, zatím nepadl.

Distanční výuka? Lepší než na jaře, ale problémy trvají, hodnotí středoškoláci

Věda a školy

Vážnější komplikace by neměl představovat případný návrat žáků do lavic ani podle Jiřího Zajíčka, který je předsedou Unie školských asociací CZESHA a ředitelem Masarykovy střední školy chemické v Praze.

„Vzhledem k tomu, že jsme již prezenčně vyučovali ve 3. i 4. stupni systému PES, mají školy připravené rozvrhy, které na podzim používaly. Obnovení výuky v prezenční podobě by nemělo být z organizačních důvodů problematické. Teoreticky by tedy bylo možné obnovit prezenční výuku ze dne na den, ale musíme počítat také s dojíždějícími žáky a s žáky ubytovanými na internátech. Proto považuji za rozumné poskytnout školám i žákům prostor v řádu několika dnů,“ uvedl Zajíček, podle nějž by třeba při čtvrtečním rozhodnutí vlády o obnovení prezenční výuky mohly jít děti do školy v pondělí.

Plaga rozhodne o podobě letošních maturit na konci ledna. Ptal se studentů na názor

Věda a školy

Při případném překotném rozhodnutí kabinetu by s návratem dětí neměly mít problémy ani školní jídelny. Řada z nich navíc i v současnosti, byť v omezené míře, funguje, protože část rodičů si chodí vyzvedávat zaplacené obědy.

„Pokud se třeba dozvíme o nástupu maturantů ve čtvrtek či ve středu, stihne i školní jídelna (do pondělí) objednat potraviny,“ konstatovala pro Novinky předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou. Též její škola je podle jejích slov na návrat studentů připravená.

Vraťte do malotřídek všechny žáky, volají ředitelé. Napsali Babišovi

Věda a školy

S iniciativou, která usiluje o návrat žáků do těchto škol co nejdříve, přišli ředitelé malotřídních škol. Ti upozorňují na to, že distanční vzdělávání není ideální a také že na rozdíl od běžných škol dokážou reálně omezit sociální kontakt dětí a snížit tak riziko přenosu nákazy. Oslovili proto členy vlády, aby výuku v těchto zařízeních umožnili.

Ministr školství Plaga v úterý poznamenal, že vzdor zavřeným školám se nediskutuje o zrušení nebo zhuštění termínů jarních prázdnin. Prioritou je podle něj spíše vyřešit situaci žáků závěrečných ročníků základních a středních škol. Jarní prázdniny jsou během února a března po týdenních turnusech.

Jarní prázdniny 2022: Termíny týdenního volna pro jednotlivé okresy

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám