Hlavní obsah

Skiareály doufají, že letos sezona bude. Bez zdražení to ale nepůjde, hlásí

Loňskou zimu mohly skiareály podle vládních nařízení otevřít na pouhých devět dní. Letos doufají, že se tento scénář nebude opakovat. Součástí příprav na nadcházející sezonu je i zavádění nových opatření proti šíření covidu. Vlivem inflace a rostoucích cen energií se také zvedne cena skipasů.

Skiareály se připravují na zimní sezonuVideo: Novinky

 
Článek

„Plánujeme zdražit určitě o 10 až 15 procent. Elektrika šla nahoru, peníze půjdou nahoru, nafta a vstupy jdou také nahoru. Určitě musíme zdražit, bez toho nemůžeme existovat,“ uvedl ředitel Skiareálu U Čápa Vlastimil Plecháč.

Zdražení plánují i další skiareály. „Už máme objednané nové ceníky, zdražení je zhruba 15 procent. Důvody jsou jasné, je to loňská sezóna, která nebyla, a pak zvyšující se náklady –⁠ energie, nafta a samozřejmě i mzdy,“ poznamenal mluvčí Skiarény Jizerky Petr Bažant.

Zvýšení cen se podle něj na zájmu o lyžování téměř neprojeví. „Výrazněji do počtu návštěvníků promluví nějaká opatření související s covidem,“ odhadl.

Jihočeské skiareály zdražují skipasy

Cestování

Skiaréna Jizerky v Jizerských horách provozuje tři lyžařské areály, na dvou z nich ale loni nestihla ani jeden provozní den. „Doufáme, že letošní zima nějakým způsobem proběhne. Jsme ve finální části příprav. Máme už připravená přepravní zařízení, pracujeme na zasněžování a momentálně čekáme na mráz, abychom mohli spustit sněžná děla,“ popsal Petr Bažant.

Na lyžaře v areálech Skiarény Jizerky už od loňského roku čeká několik novinek, například rozšíření jedné ze sjezdovek či nový přibližovací vlek na turistické sjezdovce.

„Podle všech těch čísel, která rostou, myslíme, že ta sezona ani nemusí proběhnout. Ale připravit se musíme, takže rybníky máme napuštěné a v pondělí zkusíme zasněžovat, abychom prověřili ten systém,“ řekl Vlastimil Plecháč.

Skiareály a veletrhy pojedou beze změn

Ekonomika

Některé skiareály už se zasněžováním začaly. Týká se to například krkonošského SkiResortu Černá hora –⁠ Pec, areálů Svatý Petr a Medvědín v největším českém zimním středisku Špindlerův Mlýn, Ski centra Říčky v Orlických horách nebo jihočeského lyžařského střediska Skiareál Lipno.

Lyžovat budou smět pouze očkovaní na covid nebo ti, kteří předloží potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících. Certifikáty o očkování a prodělané nákaze budou kontrolovat pokladní při prodeji skipasů, namátkově by je pak skiareály měly po lyžařích požadovat i před nástupem do lanovky nebo vleku.

„Jsme připraveni také dohlížet na dodržování rozestupů, máme nainstalované dezinfekce a budeme kontrolovat nošení roušek tam, kde to bude povinné,“ dodal Petr Bažant.

Rakouský paradox. Uzávěra nezastavila vleky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám