Hlavní obsah

Česko uctilo sirénami oběti z ostravské nemocnice

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý v poledne se po celé republice rozezněly sirény a zvony k uctění sedmi obětí střelce v ostravské fakultní nemocnici. Houkaly dvě minuty a 20 vteřin.

BEZ KOMENTÁŘE: Siréna na Náměstí míru v Praze k uctění obětí střelbyVideo: Dana Kysučanová, Novinky

 
Článek

Tragédie se stala minulý týden v úterý. Dvaačtyřicetiletý stavební technik Ctirad Vitásek zaútočil pistolí na pacienty v čekárně traumatologické ambulance. Sedm z nich zemřelo, dva lidé se léčí již v domácí péči.

Podle mluvčí moravskoslezské policie Pavly Jirouškové soudní znalci již ukončili pitvy obětí. Na jejich závěry je nicméně potřeba si počkat ještě několik týdnů. Ostatky už byly předány rodinám, které nyní připravují pohřby. Policie i nadále pokračuje ve vyšetřování, zjišťuje hlavně motiv a také to, odkud měl střelec nelegálně drženou zbraň.

Střelec z Ostravy dostal žádanku na psychiatrii, řekla příbuzná

Krimi

Odškodnění má v gesci ministerstvo spravedlnosti. Bude se řídit zákonem, informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle jeho stranického kolegy, ministra kultury Lubomíra Zaorálka to znamená, že bude odstupňované, například podle počtu členů pozůstalé rodiny.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pieta na Masarykově náměstí v Ostravě

Pomoc pozůstalým

Pomoc rodinám obětí už schválila zastupitelstva Ostravy a kraje. Rodinám zavražděných každá z těchto institucí pošle 100 tisíc korun. Zranění dostanou polovinu. Občané, státní i soukromé organizace a firmy posílají peníze na různé sbírky pro pozůstalé po obětech střelby v ostravské fakultní nemocnici.

Na sbírkovém účtu Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) se včera odpoledne sešlo už téměř 2,9 milionu korun. „Peníze již poslalo 3398 dárců. Většinou jde o jednotlivé osoby, které zasílají částku do dvou tisíc korun,“ informovala Právo mluvčí FNO Petra Petlachová. Lidé na bankovní účet 73030761/0710 mohou posílat peníze do konce března příštího roku.

Roky pomáhala lidem, střelec ji beze slov zavraždil

Krimi

Sbírku včera vyhlásila také Vězeňská služba ČR. Vyhlásila ji spolu s Nezávislým odborovým svazem Policie ČR na pomoc rodinám dvou příslušníků vězeňské služby, které v ostravské nemocnici nemilosrdně zastřelil zřejmě psychicky nemocný muž. Vězeňská sbírka potrvá do 15. února. Lidé mohou posílat finanční dary na číslo účtu 4200555535/6800, variabilní symbol 150220. Oba muži byli v nemocnici ve svém volnu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pieta na Masarykově náměstí v Ostravě

Přispějí i fotbalisté

Také fanoušci fotbalového klubu Baník Ostrava vybrali na sobotním zápase s pražskou Spartou peníze do sbírky pro rodiny obětí ostravského střelce. Vybrali 326 968 korun, 105 eur (2600 Kč) a 74 zlotých (440 Kč). Samotný fotbalový klub navíc daruje dalších 150 tisíc korun. Peníze vybírají mezi sebou i fotbalisté a realizační tým.

Další sbírku vyhlásila také například Základní škola Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě. Je určena na pomoc rodině muže, který při střelbě vlastním tělem zachránil svou dvanáctiletou dceru. Tento muž, mimo jiné pracovník vězeňské služby, byl totiž členem spolku rodičů při této škole. I tato sbírka potrvá do konce března. Lidé mohou přispívat na účet 1012201912/5500.

Kdo byl střelec z ostravské nemocnice? Milovník fotbalu, stavař a revizor

Krimi

Sbírka na pomoc pozůstalým po obětech střelby se organizuje také na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Zatím se zde podařilo vybrat přes 200 tisíc korun. Účet má číslo 291463872/0300. Příspěvky lze také v tomto případě zasílat do 31. března. Poté univerzita vybranou částku předá ve spolupráci s fakultní nemocnicí rodinám obětí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před nemocnici minulý týden lidé nosili svíčky a květiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám