Hlavní obsah

Sever republiky znovu sevře tuhý mráz, varují meteorologové

Další mrazivá noc čeká sever a severovýchod Česka. Teploty tam mohou v noci na pondělí klesnout pod minus 12 stupňů Celsia. Meteorologové varovali, že hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. V Jizerských horách dnes naměřili skoro minus 27 stupňů.

Foto: Stein Silas, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu se týká celého Moravskoslezského kraje, Jesenicka a Šumperska v Olomouckém kraji a regionů Broumov, Náchod, Trutnov, Vrchlabí v Královéhradeckém kraji. Platí od dnešních 20:00 do pondělních 09:00.

Lidé by se během mrazivého počasí měli chránit teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. „Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ dodali meteorologové.

Štěpán přinesl mrazivé ráno, na Jizerce naměřili mínus 27 stupňů

Domácí

Už v noci na dnešek panovaly v části republiky silné mrazy. Na severu Čech na většině míst naměřili pod minus deseti stupni Celsia. Na Jizerce v Jizerských horách teplota klesla téměř až k minus 27 stupňům.

Počasí na konci letošního roku je a zůstane velmi proměnlivé. Štědrý den byl zatím nejteplejším dnem letošního prosince, teploty dosahovaly někde až deseti stupňů Celsia. Na další vánoční svátky se ale citelně ochladilo, sněžilo i v níže položených místech a v noci mrzlo.

Na konci roku čekají meteorologové další výrazné oteplení – podle týdenní prognózy může ve čtvrtek, předposlední den roku, teploměr ukázat až 14 stupňů, na Silvestra budou denní maxima kolem 12 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám