Hlavní obsah

Sporné body sloučíme do jednoho a zkrátíme řečnění, rozhodla koalice

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, jas, ada, nig

Jednací maratón, který způsobily obstrukce poslanců ČSSD, se koalice rozhodla zkrátit tím, že z kontroverzních předloh vrácených Senátem učinila jeden bod. Koaliční poslanci tento návrh prosadili i přes odpor opozice. ČSSD a KSČM hovoří o porušení jednacího řádu. Koalice také zkrátila řečnickou dobu poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s šéfem poslanců TOP 09 a Starostů Petrem Gazdíkem

Článek

Návrh přednesl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Po krátkém vyjasňování názorů a nejasnostech při hlasování byl přijat.

Premiér Petr Nečas (ODS) již odpoledne uvedl, že koalice se pokusí "vědomému pokusu o paralýzu" sněmovních jednání zabránit i využitím méně obvyklých postupů, které dovoluje jednací řád.

Sociální demokraté napadli tento záměr na spojení bodů už na středeční tiskové konferenci. Místopředseda jejich poslanců Jeroným Tejc poznamenal, že ČSSD by zvažovala ústavní stížnost pro porušení jednacího řádu.

Vládní koalici nestačilo jen sloučení rozpravy ke všem reformním zákonům, ale aby zabránili opakovanému maratónu diskusních příspěvků ze strany opozičních poslanců, prosadila také zkrácení řečnické doby pro každého poslance na deset minut s tím, že mohou vystoupit pouze dvakrát. Výjimkou jsou pouze poslanci s přednostním právem, tedy soc. dem. místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, předsedové klubů a nově také předsedové stran, tedy celkem čtyři zástupci opozice.

Omezení podpory stavebního spoření prošlo

O patnáctce předloh vrácených Senátem začala Sněmovna jednat opět ve čtvrtek v podvečer. Nejdříve poslanci schválili návrh na omezení státní podpory stavebního spoření, o němž před tím jednali již 20 hodin. [celá zpráva]

V pátek je na programu mimořádná schůze, při níž by poslanci měli projednat například návrh nového občanského zákoníku, velkou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek a daňovou reformu. K úsporným a reformním předlohám by se údajně měli vrátit v sobotu, nedělní zasedání Sněmovny se ale neočekává. Pokračovat by se prý mělo v pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám