Hlavní obsah

Sesazený šéf plzeňské hygieny je zatím zpět ve funkci

Právo, Patrik Biskup

Kvůli podezření ze závažných pochybení musel loni v srpnu po více než dvaceti letech opustit ze dne na den ředitelský post, navíc byl zproštěn výkonu služby ve státní správě. Od 1. července je ale Přemysl Tomašuk (69) opět ve funkci šéfa Krajské hygienické stanice v Plzni.

Foto: Mapy.cz

Krajská hygienická stanice v Plzni

Článek

Uspěl totiž s žalobou u Městského soudu v Praze, podle něhož nebyl jeho vyhazov v souladu se zákonem. Soud shodil ze stolu rozhodnutí ministerstva vnitra (MV), které jako odvolací orgán potvrdilo verdikt státního tajemníka ministerstva zdravotnictví (MZ) o zproštění Tomašuka výkonu služby.

„Ministerstvo vnitra následně zrušilo rozhodnutí o zproštění výkonu služby doktora Tomašuka a vrátilo věc k novému projednání ministerstvu zdravotnictví jako prvoinstančnímu orgánu,“ potvrdila Právu mluvčí MZ Renata Povolná. Podle ní se ministerstvo celou záležitostí intenzivně zabývá. „Nicméně nebude v rámci probíhajícího správního řízení předjímat jeho rozhodnutí,“ dodala Povolná.

Podle zjištění Práva má nyní Tomašuk nařízenou dovolenou do 24. července. Během této doby nesmí činit žádná zásadní rozhodnutí. Do jeho návratu z dovolené je pověřen řízením instituce Michal Bartoš, který loni funkci převzal právě po Tomašukovi. „Takové jsou zatím instrukce z ministerstva zdravotnictví,“ potvrdil Bartoš Právu.

Rážová byla jmenována hlavní hygieničkou

Domácí

Vše se točí kolem několika kontrol z ministerstva zdravotnictví, které se na plzeňské hygieně uskutečnily v průběhu loňského roku. Z jejich závěrů vyplývá, že Tomašuk měl nezákonným jednáním způsobit státu škodu v řádech milionů korun.

Už po výsledku první prověrky, podle které Tomašuk údajně svévolně rozdával odměny některým podřízeným a nezákonně je povyšoval do vyšších platových tříd, zahájila kárná komise řízení pro zvlášť závažné provinění a navrhla jeho okamžité zproštění funkce do vyšetření celé záležitosti. To se také stalo, ale podle soudu pro to nebyly splněny všechny zákonné podmínky.

Z rozsudku, který má Právo k dispozici, vyplývá, že státní tajemník ministerstva zdravotnictví rozhodl o zproštění služby Tomašuka s odůvodněním, že nesplnil nápravná opatření, jež mu byla uložena po provedené kontrole. Podle názoru soudu ale Tomašuk na uložení nápravných opatření aktivně reagoval.

„Do 14 dnů o obdržení protokolu o kontrole informoval nadřízené o nápravných opatřeních,“ stojí v rozhodnutí soudu. Ten sice konstatoval, že tato zpráva byla nedostatečná, nicméně ministerstvo mělo Tomašuka vyzvat k jejímu doplnění. „Nic neučinilo a místo toho jej rovnou zprostilo výkonu funkce,“ uvádí rozsudek. Za takové situace tak podle soudu není dostatečně skutkově podložen závěr, že Tomašuk nereflektoval povinnosti k nápravě.

Vojtěch: Situace na Karvinsku není nikterak závažná, má to v gesci krajská hygiena

Koronavirus

V mezidobí pak ještě proběhl na plzeňské hygieně ekonomický audit, který odhalil další nesrovnalosti v hospodaření s veřejnými penězi v době, kdy ji řídil Tomašuk.

„Kontroloři zjistili pochybení u veřejných zakázek, registru smluv nebo v autodopravě. Přidělené finanční prostředky na investice nebyly použity k účelu, pro který byly určeny,“ uvedla ke kontrole Povolná.

A právě závěr této kontroly, který ještě neměla kárná komise k dispozici při prvním šetření, může Tomašuka znovu dostat z ředitelského postu. Podle zdroje Práva je nyní ve hře nové rozhodnutí o jeho zproštění výkonu služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám