Hlavní obsah

Senioři, kteří leží v nemocnici, 5000 Kč zřejmě nedostanou

Právo, svj

Řada důchodců, kteří jsou v nemocnici upoutáni na lůžko a peníze od státu jim nechodí na účet, se nemohou dostat k tzv. rouškovnému, tedy k mimořádnému příspěvku od státu ve výši 5000 korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na rozdíl od důchodů, kterým nosí do nemocnic pošťáci v hotovosti, totiž nemocniční sociální pracovníci poštovní poukázky s příspěvkem podle informací Práva nepřijímají, protože by jim pak na poště na ně stejně peníze nevyplatili.

„Oba moji rodiče, kterým je 95 a 90 let, pobírají starobní důchod a byla jim každému do schránky doručena poukázka B na rouškovné 5000 Kč. Rodiče jsou oba po prodělaném covidu v nemocnici a patrně si tam pobudou dlouho. Sociální pracovnice nemocnice mi oznámila, že přijímají pouze důchody pro nemocné, ale poukázky nikoliv,“ sdělila Právu paní Adriana, dcera seniorů ležících v táborské nemocnici.

Všichni důchodci dostanou základní penzi 10 tisíc, počítá návrh reformy

Ekonomika

Poukázky jim jsou na nic

„Správa sociálního zabezpečení v Táboře mě poté odkázala na bezplatnou linku, kam se ovšem nedá dovolat. Sama pracovnice správy mi sdělila, že si neví rady, a rodiče tedy peníze patrně nedostanou. Nechápu, že nebylo myšleno na staré seniory v léčení a pošta je zcela lhostejná, stejně jako pracovnice správy sociálního zabezpečení. Zkrátka nikdo nic neví,“ zoufá si žena.

Sociální pracovníci nemocnic poukazují na to, že systém doručování příspěvku je nedomyšlený, a nevědí, co si s poštovními poukázkami, které jim teď do nemocnic nosí příbuzní hospitalizovaných seniorů, mají počít.

„Lidí, kteří jsou nemohoucí a na poštu se s poukázkou rouškovného nedostanou, je spousta. Na správě nám řekli, ať to necháváme propadnout s tím, že se to potom bude nějakým způsobem řešit,“ popsala situaci jedna ze sociálních pracovnic.

K seniorům jen s testem, rychlé ale chybějí

Domácí

Řešením problému s poukázkami, které ovšem není jednoduché, by podle ní mohly být plné moci. Ty by ale, pokud má pošta peníze vyplatit jiné osobě, měly být ověřené. Jak těmto důchodcům peníze vyplatit, zatím podle všeho neví ani vedení České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

„Co se týče hotovostní výplaty jednorázových příspěvků důchodcům umístěným v nemocnici, která poštovní poukázky nepřijímá, bude příslušná částka po uplynutí platnosti poukázky, která je 25 dnů, vrácena zpět ČSSZ. Po návratu z nemocnice mohou důchodci požádat ČSSZ o opětovnou výplatu na adresu svého bydliště,“ sdělila Právu mluvčí ČSSZ Veronika Vránková.

To však důchodcům, kteří jsou nemohoucí v nemocnicích, například na odděleních LDN, nebo jsou v domácí péči, nikterak nepomůže.

Žadatelé o příspěvek na péči umřou dřív, než se jim úřad začne věnovat, kritizuje Křeček

Domácí

„Rodiče se bohužel vzhledem ke svému onemocnění do stálého bydliště nevrátí a budou putovat několik měsíců po léčebnách dlouhodobě nemocných, než je umístí do nějakého domu seniorů, takže světlo v tunelu nevidím a o rouškovné zřejmě přijdou. Dám jim ty peníze raději ze svého, než aby se stresovali, a celé to vzdávám. Už nemám sílu to řešit,“ uzavřela dcera seniorů, kteří jsou nyní v nemocnici.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek Právu sdělil, že prosincový mimořádný příspěvek se měl podle přijaté legislativy vyplatit lidem stejně, jako se vyplácel důchod v listopadu, tj. buď bezhotovostně na účet, nebo v hotovosti.

Zmínění devadesátiletí senioři v Táboře dostali tento i minulý měsíc důchod v hotovosti, avšak příspěvek jim nyní přišel poštovní poukázkou, kterou vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemohou přeměnit na peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám