Hlavní obsah

Senátoři zamítli právo nosit zbraň na obranu Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Legální držitelé zbraní nedostanou právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti České republiky. Změnu měla přinést novela ústavního zákona o bezpečnosti, Senát to ve středu ale neschválil. Změna by podle odpůrců novely byla nepotřebná a zneužitelná.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu (ilustrační foto)

Článek

Pro novelu, která by zavedla právo nabývat, držet a nosit zbraně pro zajišťování bezpečnosti státu, hlasovalo 28 z 59 přítomných senátorů. Pro schválení ale byla potřeba třípětinová většina, tedy 36 hlasů. Pro zamítnutí novely hlasovaly dvě desítky senátorů. Úpravy novely nikdo nenavrhoval vzhledem k tomu, že nová Sněmovna by o ní nemohla rozhodnout.

Ústavní novelu předložila Sněmovna ještě v předchozím složení před říjnovými volbami. Snaha o doplnění ústavy byla reakcí na směrnici EU, která zpřísňuje podmínky pro držení zbraní. Novela by ale podle jejích kritiků nezabránila nutnosti převzít směrnici do českého práva. „Senát by ze sebe šašky v případě ústavy dělat neměl,” uvedl v této souvislosti senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Novela ústavy měla umožnit držitelům legálních zbraní použít je na obranu země, tedy třeba proti teroristům. Do parlamentu ji však neposlala vláda. Kvůli neshodám tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nakonec sáhl k poslanecké iniciativě, která našla ve Sněmovně masivní podporu. Ke změnám ústavy je potřeba v dolní komoře souhlasu nejméně 120 poslanců, což s přehledem v červenci získala.

Unijní směrnice má od září příštího roku zpřísnit regulaci zbraní a některé z nich pod záminkou boje proti terorismu zakázat. Opatření se bude týkat i sběratelů zbraní, mysliveckých sdružení nebo sportovních střelců.

Spor kolem Ondráčka

Na jednání v Senátu vystoupil i poslanec Zdeněk Ondráček z KSČM a držení zbraní hájil. Velká část senátorů na protest při jeho projevu odešla ze sálu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

„Vůbec se podivuji, že má tu odvahu sem přijít. Já bych chodil kanálama. Já bych vůbec nekandidoval do Poslanecké sněmovny. Ale tady je vidět, jací my jsme demokrati. Jak my umožňujeme dostat se takhle nahoru, ale oni se s námi takhle mazlit nebudou,” zdůvodnil předseda klubu STAN Jan Horník Novinkám, proč senátoři odešli ze sálu. [celá zpráva]

Ondráček byl během Palachova týdne v roce 1989 členem pohotovostního pluku SNB, který zasahoval proti demonstrantům. Nyní má být předsedou sněmovní kontrolní komise pro GIBS. S tím mají však mnozí poslanci problém. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám