Hlavní obsah

Senátoři SNK a KOD podpořili Švejnarovu kandidaturu

Právo, Novinky, ČTK, gö, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři za SNK a Klub otevřené demokracie (KOD) považují ekonoma Jana Švejnara za důstojného kandidáta na prezidentskou funkci. Sdělili to zástupci obou klubů po úterním jednání s možným soupeřem současného prezidenta Václava Klause.

Článek

Zástupci obou klubů uvedli, že úterní schůzka potvrdila jejich pozitivní názor na ekonoma. "Byla to velmi dobrá a prospěšná diskuze, mám z ní dobrý pocit," řekl Švejnar po setkání.

S jeho jménem přišla původně Strana zelených. Na začátku listopadu si pak ekonoma s americkým a českým občanstvím vybrala jako kandidáta do prezidentského klání ČSSD. Podmínila to ale tím, že Švejnar získá podporu alespoň KSČM.

Komunisté se ke Švejnarovi postavili celkem vstřícně, definitivně se ale rozhodnou v prosinci. Prezidentské volby proběhnou v únoru 2008. Jediným oficiálním kandidátem je zatím Klaus, kterého podporuje ODS.

Odboráři mu tleskali

Velký úspěch měl Švejnar u odborářů, kterým se přišel představit. Sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS)  ho několikrát odměnil potleskem. Podle vedení ČMKOS jsou jeho názory odborům "bližší a sympatické". Jasně Švejnarovu kandidaturu na prezidentský úřad ale konfederace nepodpořila.

"Česká republika by potřebovala určitý nadhled a řešení našich někdy žabomyších sporů by potřebovalo autoritu jiného typu. A já si myslím, že pan profesor (Švejnar) je v tomto pro nás velká naděje," řekl k případné Švejnarově kandidatuře Milan Štěch, který je současně senátorem ČSSD. Dodal, že jako zákonodárce by pro něj hlasoval.

Ekonom na sněmu krátce popsal svou představu o roli prezidenta, diskutoval i o reformě veřejných financí. Podle Švejnara v určitých oblastech jde česká reforma správným směrem. Nesouhlasí ale s úlevami pro lidi s vysokým příjmem. "Jako ekonom neznám žádnou kvalitní studii o tom, že ekonomika tak bude lépe fungovat," uvedl Švejnar.

Obecně prý je zastáncem privatizace. Privatizování fakultních nemocnic, jejichž převod na akciové společnosti chystá ministr Tomáš Julínek (ODS), by podle něj měly ale doplnit regulace. Uvedl také, že euro by ČR měla přijmout dřív než v roce 2012, a to za dva či tři roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám