Hlavní obsah

Senátor navrhuje zavést pokuty pro prezidenta, poruší-li ústavu

Možnost pokutovat prezidenta a žalovat jej za velezradu navrhl v novele ústavy senátor Libor Michálek, který byl zvolen za piráty. Hlava státu by mohla za porušení ústavy dostat až miliónovou pokutu, kterou by ukládal Ústavní soud (ÚS) na základě návrhu Sněmovny. Senát by pak mohl podat žalobu, na jejímž základě by mohl být prezident ústavními soudci zbaven funkce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Libor Michálek

Článek

„Navrhuji institut takzvané 'žluté karty' neboli pokuty, o níž by Ústavní soud rozhodoval pouze na základě podnětu Poslanecké sněmovny, a to v případech méně závažného porušení ústavy. Takzvaná 'červená karta' by mohla být Ústavním soudem vystavena na základě ústavní žaloby Senátu,” uvedl ke svému návrhu.

Po zavedení přímé volby prezidenta nyní může Senát zažalovat prezidenta pro velezradu či porušení ústavy jen se souhlasem Sněmovny, přičemž v obou komorách je pro to třeba získat ústavní většinu.

K ústavní žalobě na hlavu státu Senát přistoupil jen jednou, a to především kvůli rozsáhlé amnestii, kterou vyhlásil bývalý prezident Václav Klaus před odchodem z funkce. Ústavní soud o ní nerozhodl, řízení zastavil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Michálkovi také vadí to, že prezident není z ústavy odpovědný za výkon své funkce. V ústavě chce proto stanovit, že hlava státu musí jednat odpovědně, nesmí snižovat důstojnost úřadu a musí „dávat přednost zájmům České republiky před zájmy cizích mocí nebo partikulárními či osobními zájmy”. Senát by se Michálkovým návrhem mohl zabývat už tento týden. Zatím se s žádným z jeho návrhů zákonů neztotožnil.

Prezident by měl být zdrženlivý

Postoji a výroky současného prezidenta Miloše Zemana, například zpochybňováním sankcí EU proti Rusku za jeho anexi Krymu, se Senát zabýval už několikrát. Zemanovo jednání za protiústavní neoznačil, vybídl ho ale obecně ke zdrženlivosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Prezident by neměl poškozovat vážnost jiných ústavních orgánů ani ohrožovat spojenecké závazky a hodnotovou orientaci ČR, neměl by svými slovy a činy společnost rozdělovat, shodli se senátoři.

Anketa

Vadí vám, že prezident (ať je jím právě kdokoliv) není z ústavy odpovědný za výkon své funkce?
Ano
70,3 %
Ne
29,7 %
Celkem hlasovalo 3040 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám