Hlavní obsah

Senátní výbor doporučil Klause zažalovat za velezradu

– Praha • Aktualizováno

Senátní organizační výbor doporučil senátorům, aby schválili žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Té se měl podle skupiny senátorů dopustit vyhlášením amnestie na Nový rok.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus na křtu své knihy

Článek

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) zároveň svolal na pondělní dopoledne mimořádnou schůzi Senátu, na které by se o mělo jednat o žalobě na Klause. Pokud komora návrh schválí, předloží jej k Ústavnímu soudu, který by mohl rozhodnout o Klausově případné velezradě.

Návrh žaloby na prezidenta, pod který se podepsalo 28 senátorů, převzal Štěch ve středu dopoledne. [celá zpráva]

Amnestie i lisabonská smlouva

Údajné velezrady se podle předkladatele návrhu, podnikatele Karla Janečka, měl prezident dopustit vyhlášením dílčí amnestie. Velezrada je jediným činem, za nějž by mohl být prezident stíhán.

Velezrada je definována v zákonu o Ústavním soudu. Je definována jako "jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu".

Podle ČTK se návrh žaloby netýká pouze amnestie, ale senátoři v ní Klausovi vytýkají například to, že dosud nepodepsal doplněk lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny, nebo připomínají jeho údajné otálení s podpisem dodatku k Evropské sociální chartě.

Politické hrátky

Prezident Václav Klaus už se o návrhu žaloby ve středu vyjádřil jako o politických hrátkách názorových oponentů. "Je to smutné, že někteří lidé z naší politické opozice skutečně používají výhrůžku Ústavního soudu k tomu, aby řešili svůj nesouhlas politického typu," řekl prezident v Bratislavě, kde je na státní návštěvě. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas použil ještě ostřejší slova. Za více než 20 let v politice se prý nepotkal s „tak nízkou politickou a lidskou ubohostí“ jako u 28 žalujících senátorů. „Stydím se za ně, hanba jim,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám