Hlavní obsah

Jsou to jen politické hrátky, řekl Klaus ke snaze žalovat ho za velezradu

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus označil nynější snahy části senátorů žalovat jej u Ústavního soudu za velezradu za politické hrátky názorových oponentů. Klaus to ve středu řekl na oficiální návštěvě Slovenska.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Je to smutné, že někteří lidé z naší politické opozice skutečně používají výhrůžku Ústavního soudu k tomu, aby řešili svůj nesouhlas politického typu," uvedl Klaus v závěru své dvoudenní návštěvy Bratislavy.

"Myslím, že jsou to politické hrátky, které s podstatou problému nebo ústavního systému jak na Slovensku, tak v České republice nemají nic společného," řekl Klaus.

Předseda Senátu Milan Štěch ve čtvrtek převzal návrh podepsaný 28 senátory, kteří chtějí, aby komora podala u Ústavního soudu žalobu na prezidenta z velezrady. Za iniciativou stojí podnikatel Karel Janeček, který chce Klause pohnat před soud kvůli novoroční dílčí amnestii. [celá zpráva]

Velezrada je jediným deliktem, za niž lze hlavu státu odsoudit.

Budoucí prezident Miloš Zeman považuje toto obvinění "za velmi nadnesené". S amnestií přitom nesouhlasí. [celá zpráva]

K žalobě na Václava Klause se na tiskové konferenci po jednání vlády vyjádřil poměrně ostře také premiér Petr Nečas. Za více než 20 let v politice se prý nepotkal s „tak nízkou politickou a lidskou ubohostí“ jako u 28 žalujících senátorů. „Stydím se za ně, hanba jim,“ dodal.

Reklama

Související články

Štěch převzal návrh žaloby na Klause

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu převzal návrh žaloby na prezidenta Václava Klause. Podle České televize ji podepsalo 28 senátorů. Komora bude...

Výběr článků

Načítám