Hlavní obsah

Senát vrátil poslancům novelu o zdanění benefitů

– Praha • Aktualizováno

Senát v pátek odmítl vládní novelu zákona o zdanění zaměstnaneckých výhod, kvůli jejímuž prosazení jsou dopravní odbory připraveny stávkovat. Materiál se vrátí do Sněmovny, kde k jeho přijetí bude potřeba 101 hlasů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Novela se vrací do Sněmovny.

Článek

Novela zákona o DPH má vrátit zdaňování výhod na loňskou úroveň. Mezi výhody patří režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Od letošního ledna se tyto benefity podléhají dani, která se vypočítává z běžné tržní ceny, nikoli z ceny zvýhodněné, jako tomu bylo dříve. Vyšší je tak i samotná daň.

Pokud Sněmovna novelu prosadí i přes ohlášené veto prezidenta, příjmy státu se tím podle některých odhadů sníží až o 730 miliónů korun. Ministerstvo financí naproti tomu uvádí dopady úpravy na státní rozpočet v řádu desítek miliónů korun.

Že Senát novelu zřejmě nepodpoří, bylo jasné z vyjádření zástupců ODS, která má v horní komoře většinu. Z 75 přítomných zákonodárců hlasovalo pro přijetí pouze 31 senátorů.

Kubera kolegy pobavil

Senátory svým vystoupením pobavil Jaroslav Kubera (ODS). Známý rétor podle očekávání sepsul odborářské požadavky a nit suchou nenechal ani na levicových zákonodárcích, kteří schválení normy prosazují.

Kubera se pozastavil nad požadavky odborářů a připomněl levicovým kolegům, že si původní návrh zákona, který chce nyní vláda novelizovat, měli řádně přečíst.

"Pak se ovšem stalo to, že zákon začal platit a broučci spali a spali. Když se probudili, vzpomněli si, že jsou volby. To byla jedinečná příležitost pro největší skupinu lobbistů v ČR. Největší lobbistickou skupinou v ČR jsou odboráři," uvedl Kubera.

Senátor ohodnotil postoj odborářů jako vydírání a následně se řečnicky dotazoval, jak se zachovají, až se podobně jako dopravní odboráři ozvou i zaměstnanci v dalších odvětvích. Pro odbory je podle něj výhodnější stávkou vyhrožovat, než ji skutečně realizovat.

Kubera: Odboráři kazí lidem prázdniny

"Vyhrožování stávkou je šíření poplašné zprávy. Jestli jste dnes ráno sledovali média, pokračují ve stejné taktice. Budou se dnes radit po našem jednání, v pondělí se budou zase radit," bavil kolegy senátor. Následně pokračoval s tím, že odboráři "kazí lidem prázdniny, policistům práci, protože ti jsou méně pohotoví než odboráři a nestačili tak rychle odvolat všechna připravená opatření. Jinými slovy je vyhrožování stávkou lepší taktika než stávkovat".

Kuberovo vtipné vystoupení, v němž teplický primátor stihl obhájit i opodstatněnost náhrad zákonodárců, rozesmálo i předsedu horní komory Přemysla Sobotku (ODS), zatímco místopředsedkyně komory za ČSSD Alena Gajdůšková naslouchala Kuberovi s kamenným výrazem ve tváři.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera.

Na Kuberu navázal předseda ČMKOS Milan Štěch (ČSSD). Ten opodstatněnost nižšího zdanění benefitů obhajoval. Mimo jiné uvedl, že lidé jsou na benefity zvyklí a často už je ani jako benefity nevnímají, ale berou je jako cosi samozřejmého. Štěch zároveň uvedl, že nechce z benefitů vytvářet předvolební téma.

Na Kuberovu výtku, že se Senátoři měli s původním tiskem seznámit, Štěch odvětil, že měl za to, že jde o harmonizační technickou novelu.

Stávka zatím nebude

Odboráři kvůli prosazení nižšího zdanění zaměstnaneckých benefitů hrozili stávkou nejprve na pondělí, poté na čtvrtek. O odvolání čtvrteční stávky rozhodli až ve středu, den po schválení novely Sněmovnou. Zrušením stávky podmínili svou podporu novele poslanci KDU-ČSL.

Reklama

Související články

Odboráři zrušili čtvrteční stávku

Odborové organizace zrušily stávku, kterou chystaly na čtvrteční ráno. Plánovaly, že budou protestovat od 4:00 do 9:00. Protest se měl dotknout hlavně vlaků...

Výběr článků

Načítám