Hlavní obsah

Senát schválil zrušení doživotní imunity

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve středu souhlasili se změnou Ústavy, která omezuje doživotní imunitu zákonodárců a ústavních soudců. Pro v pořadí 18. návrh na omezení imunity hlasovalo 58 senátorů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Článek

Loni v horní komoře podobný návrh vinou absencí řady senátorů neprošel. Senát následně schválil vlastní návrh, přijatá verze je však dílem poslanců.

Sněmovna omezení imunity schválila v únoru. Proti hlasovalo pouze pět poslanců. [celá zpráva]

Nyní mohou být zákonodárci stíháni, pokud je komora vydá. Když tak neučiní, je stíhání jednou provždy zastaveno. Schválený návrh počítá s tím, že i když nebude zákonodárce vydán ke stíhání, může se k případu policie vrátit po skončení funkčního období.

Ústava tak bude obsahovat doušku, že stíhání je "po dobu trvání mandátu vyloučeno", zatímco dnešní znění je "navždy vyloučeno". Senátoři, podobně jako poslankyně Kateřina Klasnová (VV) zastupující předkladatele, poukazovali, že stávající podoba imunity je v evropském kontextu mimořádná a nemá opodstatnění.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jaroslav Kubera (ODS)

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) podobně jako v minulosti marně navrhoval, aby byla imunita omezena pouze na hlasování projevy na půdě parlamentu. "Garantuji vám, že se k tomu dříve, či později vrátíme," prorokoval kolegům Kubera. Podobný návrh neúspěšně vznesl ve Sněmovně i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Dnes, nebo nikdy, obával se Antl

Stávající podobu imunity naopak obhajoval senátor Vladimír Dryml, který poukazoval na problémy české justice. "Je to něco podobného jako náhubkový zákon pro novináře," uvedl Dryml s tím, že stávající imunita je beztak "iluzorní", neboť zákonodárci mohou být komorami ke stíhání vydáni. Dryml očekává, že zákonodárci budou kriminalizováni.

I někteří další senátoři připomínali, že ačkoliv je imunita privilegiem, může mít v mezních situacích opodstatnění, aby mohli zákonodárci čelit například tlaku moci výkonné.

"Schvalme prosím aspoň toto omezení a pak případně omezení další," požádal kolegy zpravodaj tisku Miroslav Antl (ČSSD), který se podobně jako další obával, že pokud by nebyla novela přijata dnes, nemusela by být přijata nikdy.

Reklama

Související články

Poslanci si zrušili doživotní imunitu

Imunita zákonodárců a ústavních soudců by již neměla být doživotní, ale měla by se vztahovat pouze na dobu trvání mandátu. Změnu ústavy ve středu podpořila...

Výběr článků

Načítám