Hlavní obsah

Senát schválil možnost hlásit se až na tři střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uchazeči o středoškolské studium dostanou možnost hlásit se už v prvním kole přijímacího řízení až na tři školy. Nyní platí, že v prvním kole lze podat přihlášku jen na jednu. Změna vyplývá z novely školského zákona, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Nyní ji musí ještě posepsat prezident.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška.

Článek

Senátoři v debatě stejně jako už dříve poslanci ve Sněmovně vyjadřovali obavy ze zvýšení administrativy a nákladů škol. Sociální demokraté proto v horní komoře zopakovali návrh, aby byl počet přihlášek zvýšen pouze na dvě.

Podle nich to dává dětem ze základních škol dostatečnou možnost výběru a současně nezatěžuje administrativu. Většina senátorů se ale nakonec přiklonila k variantě tří přihlášek. Neprošel ani návrh ČSSD, aby žáci přihlášky podávali řediteli své základní školy, nikoli ředitelům středních škol, kam se hlásí.

Pro znění zákona postoupené sněmovnou hlasovalo z 54 přítomných senátorů 34, tři byli proti.

Liška chce zjednodušit administrativu

Novela mimo jiné stanovuje povinnosti a lhůty, v nichž se musí uchazeč o studium závazně písemně vyjádřit, na kterou střední školu nastoupí. Někteří žáci budou totiž v prvním kole přijati na více škol. Jiní naopak v prvním kole úspěšní nebudou, později se ale na danou školu dostanou. Školy totiž budou zaplňovat místa právě po studentech, kteří by mohli být přijati, ale vyberou si jinou.

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) senátory už ve středu při projednávání nové podoby maturit ujistil, že chce zjednodušit administrativu spojenou s přijímacími zkouškami.

"Jsem jasným silným zastáncem toho, aby nejen přijímací řízení na střední školy bylo vyňato ze správního řádu, ale aby ubyla celá řada dalších úkonů, kterými jsou dnes naprosto nesmyslně zatěžovány co do byrokracie ředitelé a celé školy," konstatoval. Novelu zákona, která by dosavadní praxi změnila, chce představit nejpozději na podzim, aby od příštího roku mohla platit.

Změnu schválila na začátku května Sněmovna, pro hlasovalo 101 ze 167 přítomných zákonodárců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám