Hlavní obsah

Senát vyšší rodičovskou Sněmovně vrátí

Právo, Karolina Brodníčková

Jaká bude podoba rodičovské od příštího roku, stále není definitivní. Senát totiž hodlá zákon, který příspěvek navyšuje o 80 tisíc korun na 300 tisíc, vrátit Sněmovně. Nelíbí se mu, že stát chce tyto peníze dát jen rodičům, kteří rodičovskou budou k 1. lednu aktivně čerpat. Senátoři chtějí přilepšit všem rodičům s dětmi do čtyř let, i těm, kteří se už do práce vrátili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu.

Článek

Na situaci upozornila v neděli Česká televize. Vládní ANO a ČSSD, které původní návrh přes odpor opozice Sněmovnou protlačily, si však z plánu senátorů vrásky nedělají a chtějí s pomocí KSČM horní komoru přehlasovat.

„Legislativní lhůta počítá s případným zamítnutím návrhu na zvýšení rodičovského příspěvku i ze strany Senátu. Ostatně již jsme si zvykli, že senátoři dlouhodobě vracejí naše návrhy zpět do Sněmovny,“ napsala Právu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Budeme trvat na vládním návrhu, který byl schválen v Poslanecké sněmovně. S účinností předlohy počítáme od 1. ledna příštího roku, na tom se nic nemění,“ dodala.

„I kdyby Senát rodičák vrátil, Sněmovna ho znovu jednomyslně podpoří. A i pan prezident už je na podpis nachystaný,“ napsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na Facebooku.

Zvýšenou rodičovskou každý nevyčerpá

Finance

Senát má o novele jednat 4. prosince. Pokud Sněmovně zákon s úpravou vrátí, ta se jím bude zabývat zřejmě až týden před Štědrým dnem. Změnu rodičovské chtějí v Senátu prosadit kluby ODS, STAN, lidovců a Senátor 21. Dohromady mají 58 křesel z 81, tedy více než ústavní většinu.

Jak Právu vysvětlil předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil, chystaný návrh senátorů neznamená, že by rodiče malých dětí do čtyř let, kteří se vrátili do práce, dostali 80 tisíc korun od státu jednorázově. Stejně jako rodiče na rodičovské by částku dostávali měsíčně, a to jen do té výše, kterou by vzhledem k věku dítěte stihli vyčerpat.

Například rodič, jehož dítě oslaví čtvrté narozeniny v dubnu a který čerpal rodičovský příspěvek v maximální výši 14 tisíc korun, by stihl vyčerpat 42 tisíc korun. Pozměňovací návrh hodlá předložit místopředsedkyně lidovců a senátorka Šárka Jelínková. „Podáme návrh na rozšíření nároku i pro ty, kteří již rodičovský příspěvek vyčerpali,“ potvrdila Právu.

Nikde jsem se nedočetl, kolik takových lidí, kteří nestihnou vyčerpat vyšší příspěvek, bude.
senátor Miloš Vystrčil (ODS)

Původně stejný návrh prosazovala i Maláčová, ale ustoupila tlaku hnutí ANO, kterému se nelíbily vyšší výdaje ze státního rozpočtu. Vystrčil tvrdí, že návrh senátorů, který by pomohl asi 70 tisícům rodičů navíc, nutně neznamená vyšší nároky na výdaje státní kasy, i když vláda tvrdí, že vyjde na další 2,6 miliardy korun.

Vládní návrh počítá s tím, že zvýšená rodičovská vyjde státní kasu na 8,6 miliardy. Podle Vystrčila však v této částce kabinet nezohledňuje fakt, že mnoho rodin nestihne celou sumu 80 tisíc navíc vyčerpat. Proto se domnívá, že nakonec budou nároky na státní rozpočet nižší.

Rodičovský příspěvek se zvýší o 80 tisíc korun, rozhodla Sněmovna

Domácí

„Nikde jsem se nedočetl, kolik takových lidí, kteří nestihnou vyčerpat vyšší příspěvek, bude. Nevíme tudíž, kolik z té částky zbude. V těch 8,6 miliardy je rezerva. A ta by se přece dala použít na to, abychom sanovali tu nespravedlnost, která tam vznikla rodičům, kteří už rodičovskou dočerpali,“ řekl Právu Vystrčil.

Další pozměňovací návrhy k zákonu o rodičovské horní komora zřejmě nepředloží. „Osobně bych pro to nebyl, protože bych byl rád, aby se Sněmovna vyjádřila jen k této jedné věci, aby bylo jasné, jak kdo hlasuje,“ dodal šéf senátorského klubu ODS.

Rodiče vše sledují

Politickou debatu bedlivě sleduje více než 70 tisíc rodičů sdružených na Facebooku ve skupině Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek. Z aktivity senátorů však mnozí z nich nejsou příliš nadšení.

„Pokud jednou něco vyčerpám, zavřou se mi dveře k veškerým výhodám i nevýhodám kolem toho. Už nejsem matka pobírající RP (rodičovský příspěvek), tak proč by se mě mělo týkat jeho navýšení/snížení/zrušení?“ podivuje se paní Novotná. A další diskutující Mucková dodává: „To je jako odejít z práce a pak chtít vyplatit zvýšení platu, které mezitím proběhlo.“

Reklama

Výběr článků

Načítám