Hlavní obsah

Šéfka TOP 09 Pekarová: Zemanovu vetu neustoupíme

Oldřich Danda, Právo, Oldřich Danda

Podle staronové šéfky TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové se nastupující koalice nepodvolí tlaku prezidenta Miloše Zemana při jmenování vlády.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová na sněmu TOP 09

Článek

Prezidentovi vadí jeden z koaličních kandidátů na ministra. Jste domluveni, jak se k tomu postavíte?

Zásadní jsou slova Petra Fialy, že nepřipustí, aby prezident nějakého kandidáta vetoval a že bude trvat na našich nominacích. My jsme je vybírali odpovědně a budeme si na nich stát. Nechci předjímat, co pan prezident udělá.

Jste rozhodnuti s ním jít i do kompetenčního sporu?

Je to jedna z variant. Jsou tu i možnosti, které se mohou projevit v rozpočtu prezidentské kanceláře. Nechci tím hrozit, protože je možná toto řinčení zbraněmi zbytečné, protože k tomu nemusí dojít.

Jste ale dohodnuti, že nevyměknete?

Jsme dohodnuti, že budeme pevní a prezidentovi neustoupíme.

Koalice Zemanovi neustoupí

Domácí

Na sobotním sněmu TOP 09 jste řekla, že budete chtít pomoci běloruské opozici svrhnout diktátora Lukašenka. Budete chtít do Minsku poslat speciální jednotku?

Jednou z priorit našeho předsednictví EU by měla být lidská práva. Lukašenko se chová jako diktátor a vidíme na polsko-běloruských hranicích, že začíná používat praktiky, které jsou za hranicí myslitelného. A proto bychom se měli vrátit k havlovské diplomacii a myslím, že takováto priorita by našemu předsednictví mohla slušet. Svými slovy jsem myslela to, že běloruské opozici sice pomáhá i současná vláda, ale my bychom měli pomáhat mnohem víc a šířeji.

V Rakousku bude povinné očkování proti covidu. Určitě nás čeká diskuse na toto téma. Jak se k tomu stavíte vy?

Povinné očkování na různé nemoci už dávno máme. Nevezmou vám neočkované dítě do školky a nikdo se nad tím nepozastavuje. Z vakcíny na covid se ale pro část společnosti stala bohužel hrozba a my bychom to měli zohlednit. Naším úkolem je vytáhnout tyto lidi z bahna dezinformací, v kterém jsou lapeni. To nebude jednoduché. A také není zřejmě pravdou, že všichni odpírači jsou ovlivněni dezinformacemi. Musíme posílit osvětu a také s vakcínou vyrazit i za těmi, kteří jsou jen pohodlní, ale nejsou to odpírači.

Pekarová Adamová obhájila post šéfky TOP 09. Budu jako motorová myš, slíbila

Domácí

TOP 09 vsadila ve sněmovních volbách na koalici SPOLU. Jaký máte plán do voleb 2022?

Příští rok budou senátní a komunální volby. I v minulých senátních volbách jsme uspěli proto, že jsme byli schopni kompromisu a dohody na společných kandidátech. Byla by neodpovědnost měnit něco, co funguje. Chtěli bychom udržet většinu v Senátu proto, že je pro vládu výhodou, když má většinu ve Sněmovně i v Senátu. V komunálních volbách bychom měli zkusit spolupráci s místními sdruženími, což se nám už také osvědčilo. Kde to bude dávat logiku, měli bychom zopakovat formát koalice SPOLU nebo to dát dohromady se STAN.

I předseda ODS Petr Fiala by chtěl jít do dalších voleb v koalici SPOLU, ale neobáváte se, že je v tom skryt plán ODS, jak pohltit menší strany na pravici? 

Toho se neobávám. Je to cesta, jak být úspěšný, a možnost, jak získat větší podíl na správě státu, krajů a obcí. Můžeme prosazovat náš program, v kterém jsou naše identifikační prvky, jako je jednoznačná proevropská politika, otevřenost, rozpočtová odpovědnost a ochrana klimatu. V tom máme velkou erudici a můžeme ostatní strany doplňovat. Bude to prospěšné pro všechny.

Co může dělat Fiala s trucovitým prezidentem? Vysvětluje ústavní právník

Domácí

Neskončí ta idylka jako mezi Piráty a STAN, až pomine volební úspěch?

Ten úspěch nám nespadl bez práce do klína. Byli jsme schopni velkých kompromisů, a pokud v tom setrváme, tak můžeme uspět i ve vládě.

Kde konkrétně chcete být rozpočtově odpovědní?

Určitě na výdajové straně, protože musíme ten narůstající dluh začít krotit. Musíme jít položku po položce a přehodnotit nebo zrušit např. některé dotace. Chceme šetřit na provozních výdajích. Osobně budu hledat úspory i ve Sněmovně. Ta má rozpočet 1,5 miliardy, a to není malá částka. Neříkám, že se tam dá uspořit nějaká horentní suma, ale budeme chtít ve všech resortech a kapitolách ušetřit, bez výjimky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám