Hlavní obsah

Šéfa nemocnice v Brně nestál spor s Rathem židli

PRAHA/BRNO

Ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se rozhodl nechat ve funkci ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jana Buriana, kterému hrozil odvoláním za to, že nekorigoval výroky svého podřízeného prof. Jiřího Vorlíčka. Ten je zároveň předsedou České onkologické společnosti a minulý týden prohlásil, že na nejmodernější léky pro nemocné rakovinou není dost peněz, a tak je noví pacienti nemohou dostat.

Článek

Podle Buriana Vorlíček mluvil jako předseda onkologické společnosti a není v jeho kompetenci ho za to kárat. Rath ale trvá na tom, že Vorlíček coby Burianův podřízený přehnal své výroky a vystrašil veřejnost, čímž měl porušit etický kodex. Řediteli Burianovi ministr zkrátí odměny, protože prý na údajně nepravdivé a poplašné zprávy nereagoval ihned.

"Jeho manažerské pochybení bude řešit krácením odměn, které mohou u ředitele fakultní nemocnice dosáhnout až milión ročně," sdělila Novinkám Karla Kubíková z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. 

Zmatky kolem odvolání

Už v úterý Burian oznámil, že ho ministr odvolal. Řekla mu to prý Rathova sekretářka před branou ministerstva, kam mířil na schůzku s Rathem. "Jeho sekretářka mi volala, že jsem byl odvolán a mohu se vrátit do Brna," řekl Právu Burian.

Později vyšlo najevo, že odvoláno bylo pouze Rathovo setkání s Burianem. Řediteli se ale nelíbilo, že si ho Rath povolal z Brna, aby mu po sekretářce sdělil, že o jeho odvolání rozhodne až další den. Na adresu ministra prohlásil, že se chová jako spratek.

Rath na to reagoval slovy, že je nad touto věcí povznesen a nehodlá ji nijak řešit.

Spor kolem financování léčby rakoviny

Neshody mezi Burianem a Rathem nabraly na obrátkách už v pondělí. Burian byl u ministra ohledně pracoviště hemato-onkologie Fakultní nemocnice v Brně, kde její přednosta Vorlíček uvedl, že nejsou peníze na nejmodernější léky pro pacienty s rakovinou. Burian po této schůzce ale řekl, že o jeho odvolání se na této schůzce nehovořilo.

Celou kauzu odstartoval minulou středu právě profesor Vorlíček, který je zároveň předsedou České onkologické společnosti a současně pracuje v brněnské fakultní nemocnici. Ten na tiskové konferenci prohlásil, že je nedostatek peněz na nejmodernější léky pro nemocné rakovinou, a tak noví pacienti je nemohou dostat. Burian se měl od jeho prohlášení distancovat, což odmítl. Řekl, že Vorlíček mluvil jako předseda onkologické společnosti a není na Burianovi, aby se k tomu vyjadřoval.

Rath: Vorlíčka zneužili výrobci léků

Rath poslal na Vorlíčkovo pracoviště do Fakultní nemocnice v Brně bleskovou kontrolu, která odhalila, že Vorlíček stanovení limit peněz ještě ani nevyčerpal a vrátil 2 milióny korun, za což jeho pracoviště dostalo odměnu 150 000 korun.

Vorlíček ale reagoval tak, že si stojí za svým prohlášením. "Vím, o čem mluvím, protože denně léčím nemocné s rakovinou. Nemohu hlídat každou tisícikorunu," řekl Právu Vorlíček.

Rath ovšem soudí, že za vším jsou farmaceutické firmy, které vyrábějí nejmodernější léky na rakovinu a že profesora Vorlíčka svým způsobem zneužily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám