Hlavní obsah

Šéf protikorupční policie popřel schůzku v kauze Parkanové

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel protikorupční policie (ÚOKFK) Tomáš Martinec v úterý na dotaz Práva popřel, že by se kdokoli z jeho podřízených zúčastnil schůzky s někým spojeným s ministerstvem financí v souvislosti s kauzou předraženého nákupu letadel CASA.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf protikorupčního útvaru policie Tomáš Martinec

Článek

„Vůbec se mi nepotvrdilo, že by se někdo ať už z nadřízených kolegy (vyšetřovatele případu) Jiřího Mazánka nebo kdokoli jiný zúčastnil nějaké schůzky. Nemám k tomu žádné podklady, nikde se to neprolíná,“ řekl Právu Martinec.

Týdeník Respekt v pondělí napsal, že před třemi týdny proběhla v pražské centrále ÚOKFK neveřejná schůzka, na které spolu měl jednat nadřízený vyšetřovatele kauzy letadel s bývalým detektivem protikorupční jednotky a nyní mužem spojeným s ministerstvem financí.

Martinec ověřoval autenticitu schůzky

Ten údajně přesvědčoval policistu, aby jednotka ukončila vyšetřování bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) s tím, že nemusela v době nákupu letadel zadávat externí posudek na jejich cenu. Vyšetřovatelův nadřízený prý ale takový postup odmítl s tím, že si policie nadále stojí za svým, tedy že chce Parkanovou obvinit.

„Pokud by ta informace o schůzce byla pravdivá a nějaký policista se s někým sešel a nějakým požadavkům nevyhověl, tak by přece neměl žádný důvod to našim lidem neříct a neoznámit to,“ míní Martinec.

Snažil se podle svých slov autenticitu zmíněné schůzky ověřovat od pondělního rána, ale prý se nedopracoval k tomu, že by takové jednání proběhlo. „Takže nemám informace o tom, že by ta schůzka vůbec byla,“ dodal ředitel ÚOKFK.

Výběr článků

Načítám