Hlavní obsah

Šéf BIS Koudelka: Rusové teď u nás změní taktiku, místo zpravodajců nastoupí kyberútoky

Vyhoštění ruských zpravodajců a uzavření konzulátů v Brně a Karlových Varech zásadně omezilo zpravodajské aktivity Ruska na našem území. Na sněmovní bezpečnostní konferenci to v pondělí uvedl šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun (vlevo) a ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka

Článek

Podle Koudelky se Rusové nyní zaměří na dezinformace, útoky v kyberprostoru a aktivizaci 5. kolony. Koudelka rovněž uvedl, že v rámci migrační vlny z Ukrajiny se mohou na západ dostat i osoby vyslané Ruskem, jakož i osoby, které mají Rusové na seznamech coby určené k likvidaci.

Po diplomatické čistce  zůstalo na českém území 6 diplomatů a 25 pracovníků administrativně-technického personálu Ruské ambasády. V tomto počtu podle něj Rusové nejsou schopni vést tradiční zpravodajské operace.

Nejen Vrbětice, Hrad předčasně skartoval více dokumentů

Domácí

Zaměří se proto na výše uvedené způsoby diverze, jejichž cílem bude rozbití jednoty západního společenství. „Pátá kolona zvedá hlavu a snaží se škodit,” uvedl Koudelka k tuzemské dezinformační scéně.

Zpravodajské úkoly mohou mít i některé osoby, které se k nám dostanou v rámci uprchlické vlny, připustil Koudelka. Jak doplnil šéf Obranného zpravodajství Jan Beroun, Rusové středoevropský region dobře znají a umějí se v něm pohybovat a využívat možnosti, které nabízí Schengenský prostor.

„Válka se povede dlouho,” řekl Koudelka s tím, že bude tvrdá a zákeřná, ale můžeme ji vyhrát. Nic jiného nám podle něj ostatně nezbývá.

Podle Berouna budou snahy o případné narovnání vztahů mezi ČR a Ruskem velmi obtížné. Rusové totiž dlouhodobě neakceptují ČR jako rovného partnera. Další otázkou podle něj bude, s kým ve světle zvěrstev páchaných na Ukrajině jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun, ministryně obrany Jana Černochová, předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček, ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.

Beroun varoval před rizikem přenesení nestability a konfliktu do oblasti Balkánu, kde s tím má Rusko bohaté zkušenosti, případně afrického Sahelu.

Rusko si předvolalo velvyslance Pivoňku. Vyhoštění diplomata z Prahy nenechá bez odezvy

Evropa

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na konferenci zopakovala nutnost modernizace armády i přehodnocení výše výdajů na obranu. Dvě procenta HDP, k nimž se ČR v rámci závazku NATO zavázala, se ukazuje do budoucna jako  naprosté minimum. Česká republika by k němu měla ve vlastním zájmu dospět dříve než v roce 2025, jak se vláda zavázala v programovém prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám