Hlavní obsah

Šéf BIS generálem zřejmě nebude, Zeman ho odmítl jmenovat

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku generálem. S odvoláním na vysoce postavený zdroj Hradu to v pondělí uvedl server Aktuálně.cz. Povýšení Koudelky schválila před několika týdny vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

Podle dalšího zdroje webu souvisí nejmenování Koudelky mimo jiné se zprávou BIS o údajné výrobě jedu novičok v Česku, kterou si prezident od tajné služby vyžádal.

Spojení s aktuální kauzou odmítl prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Serveru řekl, že „rozhodnutí je na panu prezidentovi a prezident se takto rozhodl.”

Koudelku měl Zeman jmenovat generálem v úterý u příležitosti Dne vítězství, kdy tak tradičně činí. Mluvčí BIS Ladislav Šticha serveru potvrdil, že ředitel civilní kontrarozvědky pozvánku dosud neobdržel. „Podpis povyšovacích dekretů je plně v rukou prezidenta republiky a věc nebudeme nijak komentovat,” řekl serveru.

Kromě zprávy o novičoku je důvodem nejmenování podle zdroje Aktuálně.cz nedávné vyhoštění tří ruských agentů, kteří se v Česku skrývali před vyhoštěním pod diplomatickým krytím, a nespokojenost s prací BIS.

„Státní vyznamenání a jmenování generálů nikdy nekomentujeme,” řekl serveru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na otázku, proč prezident nejmenuje Koudelku generálem.

Novičok se v Česku nevyráběl

S Koudelkou a také se šéfem Vojenského zpravodajství Janem Berounem se kvůli novičoku v pondělí sešel premiér Andrej Babiš. Po setkání uvedl, že látka se v Česku nikdy nevyráběla, jak minulý čtvrtek s odkazem na informace Vojenského zpravodajství tvrdil prezident Zeman. [celá zpráva]

Úřad vlády uvedl, že Zemanova slova zřejmě plynula z rozdílného vnímání slov výroba a testování. [celá zpráva]

Na Zemanova slova okamžitě reagovalo Rusko, tvrdí, že to dokazuje lhaní Velké Británie v případu otravy Sergeje Skripala. Ten však byl otráven látkou A234, která má odlišné chemické složení.

Reklama

Výběr článků

Načítám