Hlavní obsah

Babiš: Novičok se u nás nevyráběl, Zeman to jen nepochopil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pondělí po jednání s představiteli Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství uvedl, že v ČR nebyla vyvíjena ani skladována látka typu novičok. S tvrzením o výrobě a testování přišel ve čtvrtek prezident Miloš Zeman, který si patrně nepřesně vyložil termín „testovat”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Zeman ve čtvrtek uvedl, že se v Česku jed novičok v malém množství vyráběl a testoval. [celá zpráva]

Ministerstva obrany a zahraničí následně oznámila, že látky tohoto typu se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství, které nemohlo uniknout. [celá zpráva]

Pouhé nedorozumění

Podle Úřadu vlády však došlo k nepochopení a různému vnímání termínů výroba a testování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Ve vyjádření prezidenta se zřejmě jedná o rozdílné vnímání slov výroba a testování, kdy má prezident pravdu v tom, že zákon č. 19 z roku 1997 Sb. označuje za výrobu každou chemickou reakci, přičemž ve vyjádření Vojenského výzkumného ústavu mikrosyntéza za výrobu označená není,“ stojí ve vyjádření na stránkách Úřadu vlády.

Ten celou záležitost označuje za nedorozumění a připomíná, že termíny výroba a testování v minulosti nepřesně použil i šéf Vojenského výzkumného ústavu, kde byla látka zkoumána.

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček má za to, že tvrzení prezidenta a premiéra nejsou v rozporu.

A-230 není A-234

V ČR byla loni testována látka typu Novičok A-230 v rámci programu na ochranu před zbraněmi hromadného ničení. Odborníci tak provedli v prvním kroku mikrosyntézu látky Novičok A-230, aniž by byla samotná látka izolována.

„Tento postup není dle metodiky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost považován za výrobu ani vývoj,” připomněla vláda s tím, že výsledný produkt byl zničen.

Látka A-230 je co do chemického složení zcela odlišná od látky A-234, která byla ve Velké Británii použita k otravě Sergeje Skripala a jeho dcery. Rusko, které je z otravy obviňováno, přitom neváhalo Zemanova nedávná slova promptně využít ve svůj prospěch. [celá zpráva]

Anketa

Věříte, že se v Česku vyráběl "novičok"?
Ano
39,4 %
Ne
53,9 %
Je mi to fuk
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4647 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám