Hlavní obsah

Schwarzenberg: Naděje v Praze byla potracena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v úterý odpoledne peprně reagoval na noční dohodu ODS a ČSSD na koalici v Praze. Jednalo se na gynekologické klinice budoucího primátora Bohuslava Svobody. Podle Schwarzenberga tam byla potracena naděje pro Prahu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se Zdeňkem Tůmou (v pozadí)

Článek

"Neudivilo nás, že konečné jednání se dělo v porodnici. Jak všichni víme, dnes se už v porodnici dělají potraty a pražská naděje dnes byla potracena," řekl Schwarzenberg.

Řekl také, že oznámení o koalici nebylo žádnou novinkou, ale dávno upečeným pokrmem. "Dávno připravený projekt se v noci strčil do trouby, ohřál a prezentoval jako čerstvě upečený," dodal.

Ocenil, že předseda ODS Petr Nečas se k projektu vyjádřil kriticky a přál si, aby se v Praze dohodly ODS a vítězná TOP 09. "S politováním jsem zjistil, že nemá žádný vliv na Prahu, což je mi ho líto," uvedl. Vztahy v koalici dohoda v Praze nijak neohrozí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se Zdeňkem Tůmou (v pozadí)

Podle Schwarzenberga není koalice selháním jeho strany ani lídra Zdeňka Tůmy, protože ODS a ČSSD měly dohodu předem připravenou. Ta nebere v úvahu přání voličů změnit poměry v hlavním městě.

Jak se vyjednávala koalice v Praze?

14. 10. Po několika předvolebních přestřelkách se situace před sčítáním hlasů utišila. TOP 09 nejvíce během kampaně rozčílil inzerát Borise Šťastného, podle nějž TOP 09 útočí na ODS nefér praktikami. Co ale Šťastný uváděl v inzerátu, nikdo z TOP 09 neřekl, její představitele pobouřilo zejména to, že inzerát vyšel krátce před volbami, kdy už na něj nebylo možné reagovat.
16. 10. Jasným vítězem voleb se stala TOP 09, která obsadila v 63členném zastupitelstvu 26 křesel. ODS získala 20 mandátů, soc. dem. 14 a komunisté tři. Pětiprocentní hranici překročily také VV a koalice SZ-SNK, která dosáhla bezmála šesti procent, ale mandáty na ně nezbyly.
17. 10. „Pan Tůma je pro mě natolik seriózní člověk, že bych s ním šel v Americe i krást koně,“ uvedl v ČT Bohuslav Svoboda na dotaz, zda je pro něj Tůma vhodným primátorem. Pořekadlo je dle Svobody největší lichotkou, jelikož v USA byl za krádež koně trest smrti. Oba lídři se shodli, že jejich strany jsou zatím nejlepšími možnými partnery, jednání s ČSSD nevyloučili.
17. 10. Zelení se rozhodli napadnout průběh voleb u soudu, připojily se k nim Věci veřejné. Podle nich bylo rozdělení Prahy do sedmi obvodů pod taktovkou ODS účelové a mělo zabránit malým stranám v dobytí magistrátu. Parlamentní strany připustily, že by se situace neměla opakovat.
18. 10. TOP 09 zahájila jednání jak s ODS tak i ČSSD. V první řadě hledali vyjednavači průnik ve volebních programech. Po prvním kole je vše otevřené, hlásí všechny tábory. Svoboda dal již najevo, že do verdiktu soudu o legitimnosti voleb, nelze uzavřít jakoukoli koalici.
20. 10. Objevily se první zvěsti, že ČSSD a ODS začaly vyjednávat na téma velká koalice. Šéf pražských soc. dem. potvrdil, že strany začaly hledat programový průnik.
21. 10. ČSSD usměrňuje svého lídra Jiřího Dienstbiera ml., pod jehož vedením dospěla k nečekanému volebnímu zisku. Krajský výkonný výbor mu nařídil vyjednávat o koalici i s ODS, ačkoli Dienstbier před volbami přislíbil, že koalici mezi ideologickými rivaly ODS a ČSSD nepřipustí.
25. 10. ODS a ČSSD si notují, zástupci dolaďují podrobnosti ve Sněmovně. Vyřešit zbývají už jenom čtyři sporné programové otázky, na zbytku je shoda včetně jízdného v MHD pro děti do 15 let zdarma. Obě strany ale zatím jasně neřekly, kterému koaličnímu uspořádání na pražské radnici dávají přednost. Jejich zástupci pouze prohlásili, že čekají na úterý, kdy vítěz voleb v hlavním městě, TOP 09, předloží návrhy koaličních smluv.
26. 10. Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka se poprvé vyjádřil proti uzavírání velkých koalic ve městech. „ČSSD by neměla pomáhat přežívat v politice lidem, kteří se ve vedení obcí a měst zkompromitovali, např. z poražené ODS, která skončila na druhém, třetím či horším místě,“ napsal Sobotka. Nečas už dal také pražské buňce najevo, že se mu model s ČSSD nezamlouvá.
26.10. TOP 09 poprvé zpochybnila smysl vyjednávání a oznamuje, že velká koalice byla skuta ještě před volbami. "V tuhle chvíli se domnívám, že pravděpodobnost, že Praze bude velká koalice, je ze všech možných variant dvojkoalic největší," řekl František Laudát (TOP 09). "Považuji to za hrubé pohrdání vůlí voličů po změně," dodal. „Pokud se to dá měřit schůzkami, jsou ODS a ČSSD mnohem dál. Pokud se sejde jeden kamarád s druhým, se kterým sedí léta v dozorčích radách a berou tam peníze, tak se mohou dohodnout rychleji, než když my připravujeme koaliční dohody," doplnil jej další vyjednavač TOP 09 Tomáš Hudeček.
26. 10. Ve stejný den ještě TOP 09 zahájila exkluzivní jednání pouze s ODS a odvolala schůzky se soc. dem. Občanským demokratům nabídla pět radních, zbytek včetně primátora by si ponechala pro sebe. ODS se týž den usnesla, že bude nadále jednat i s ČSSD.
27. 10. Varianta velké koalice jitří situaci na nejvyšších místech ČSSD. „Kdo podpoří velkou koalici v Praze, ten dává přednost vlastnímu prospěchu a podpoří korupci. Taková koalice je zradou našich voličů,“ nechal se slyšet David Rath. Naopak kandidát na post šéfa strany Michal Hašek, který vedl Jižní Moravu s ODS, se ohradil, že do jednání regionů nemá vedení mluvit. Dienstbier by podle něj měl respektovat usnesení zastupitelů. Zároveň se proslýchá, že Dienstbier by výměnou za mlčení dostal mandát poslance. Je totiž prvním náhradníkem, a kdyby Hulinský odstoupil, cesta do sněmovny by byla volná. Dienstbier ale obchod odmítl.
01. 11. Svoboda se poprvé zmínil o tom, že TOP 09 je v některých ohledech jako partner nepřijatelná a jako příklad uvedl plán na změnu rozpočtového určení daní, který sestavuje Miroslav Kalousek.
02. 11. Výstup šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga vyvolal pobouření. Vyzval totiž Nečase, aby se vložil do jednání, jelikož pražská ODS jedná ve prospěch podnikatelských zájmů napojených na ně a soc. dem. ve snaze o „udržení dosavadního kartelu moci“. Nečas odmítl se vměšovat a výzvu bagatelizoval. Zato Šťastný to označil za „v polistopadové historii bezprecedentní obvinění“. Na schůzce vyjednavačů podle Svobody padly další invektivy, což přimělo občanské demokraty k odchodu z jednání. Laudát údajně řekl ODS, že si jen „vylhávají“ další záminky, jak jednání s TOP 09 ukončit.
3. 11. Další den nabývá roztržka širších rozměrů. "Z členské základny dostávám řadu SMS a emailů. Krok TOP 09 je zaskočil," řekl Šťastný. Podle něj se mezi těmito reakcemi objevuje i názor, že ODS by měla jednání s TOP 09 ukončit. Podle Šťastného udělala TOP 09 velký krok do opozice. Přinejmenším to byla záminka pro jednání se všemi 15 oblastmi a další průtahy.
3. 11. Pražská ODS rovněž učinila další krok k možné velké koalici. Předala zástupcům ČSSD návrh koaliční smlouvy, která obsahuje prakticky celý volební program ODS. ČSSD k tomu má přidat své připomínky. Sociálním demokratům byla nabídnuta čtyři křesla v městské radě, ODS by měla sedm zástupců.
4. 11. Rozhořčené reakce pražské ODS ohledně posledního vývoje jednání mezi stranami jsou nepřiměřené, vyjádřil se k poslednímu vývoji Laudát. Stále soudí, že si vyjednávači ODS jen hledají záminky, proč rozhovory s TOP 09 ukončit. Zopakoval, že velká koalice je již „dávno upečená“. Svoboda řekl, že s TOP 09 je ochotna dále jednat, ale šance na spolupráci prý spadla pod 50 procent.
4. 11. Do pranice se vložil i prezident Václav Klaus. Prohlásil, že velké koalice se uzavřely i v jiných velkých městech a „nebesa se nezhroutila“. Z hlediska Hradu je to jen humbuk. Vyjádření nepřekvapilo Kalouska: „Jeho (Klausovo) okolí vždy patřilo k pevnému kartelu moci ODS a ČSSD, které ovládalo Prahu.“
5. 11. Sobotka se na jednání stranického předsednictva v Lidovém domě pokusil prosadit usnesení, ve kterém by vedení oranžových nedoporučilo koalici s ODS v hlavním městě. Neuspěl ale pro většinový odpor.
8. 11. Pražská ČSSD se chce zbavit Dienstbiera, předsednictvo krajské organizace schválilo návrh na odvolání Dienstbiera z týmu vyjednavačů. „Podařilo se mu neuvěřitelně stmelit soc. dem. v Praze. Stmelit proti sobě,“ řekl jeden z vlivných členů ČSSD v hlavním městě.
8. 11. Týž den se Tůma ohradil proti sérii nařčení ze strany Svobody, které prezentoval ve víkendovém tisku. Ve hře bylo i rozpočtové určení daní. Podle Tůmy Svoboda lhal hned v pěti případech. „Je to výhrůžka, nebo co to je?“ divil se Svoboda v reakci na Tůmův výpad.
8. 11. Pražský volební lídr ČSSD Dienstbier ml. rezignoval na členství ve vyjednávacím týmu své strany s ODS. "Doopravdy nechci vést vyjednávání s ODS," řekl po jednání Dienstbier, který potvrdil, že na zastupitelstvu bude v případě velké koalice rebelovat.
9. 11. TOP 09 a ODS urovnaly rozpory a opět se věnovaly sestavení koaliční smluvy a uspořádání magistrátu. „Zvýšilo se procento pravděpodobnosti, že by mohla vzniknout koalice TOP 09 a ODS,“ hlásí Svoboda.
10. 11. Pravděpodobnost, že v hlavním městě vznikne pravicová koalice TOP 09 a občanských demokratů, odhadují zástupci TOP 09 na pět procent. Podle opakovaných vyjádření TOP 09 má strana indicie, že ODS se již dohodla s ČSSD na vytvoření velké koalice. "Já to tak dramaticky nevidím," oponoval v reakci Šťastný. Podle něj jsou všechny varianty stále stejně pravděpodobné.
11. 11. Zlomový okamžik: Městský soud v Praze vydal verdikt, v němž potvrdil platnost komunálních voleb do zastupitelstva hlavního města. Výsledky voleb platí. Šéf SZ Ondřej Liška řekl, že strana se chce obrátit i na Ústavní soud. Ve stížnosti uvádí i argument, že v každém volebním obvodu se volil stejný počet zastupitelů, ale voličů bylo nesrovnatelně více nebo méně, takže ne každý hlas měl stejnou váhu.
11. 11. TOP 09 obrátila a otevírá si dveře k dosud zapovězené variantě vládnutí pražskému magistrátu. Poslat „velkorysou nabídku“ na uzavření koalice s ČSSD se rozhodli poté, co ODS po čtvrtečním jednání prodloužila lhůtu na své vyjádření k sestavení pravicové rady.
12. 11. TOP 09 zahájila jednání s ČSSD, nabídla jí pět radních a programové ústupky.
15. 11. Březina ještě v ranním vysílání tvrdí, že nabídka ze strany TOP 09 je natolik zajímavá, že si dokáže představit s ní koaliční spolupráci. Občanští demokraté dostali zelenou pro své jednání od regionální rady a zastupitelského klubu jednat i nadále se všemi demokratickými stranami. Zrušila se tak exkluzivní vyjednávání s TOP 09.
16. 11. Představitelé pražské ODS a ČSSD podepsali nad ránem, přibližně o půl čtvrté, nečekaně koaliční smlouvu.

Reklama

Související články

ODS a ČSSD podepsaly nad ránem v Praze koalici

Představitelé pražské ODS a ČSSD podepsali v úterý nad ránem, přibližně o půl čtvrté, nečekaně koaliční smlouvu. Informaci Právu potvrdil předseda pražské ODS...

Výběr článků

Načítám