Hlavní obsah

ODS bude mít v Praze pod palcem finance i dopravu, Svoboda bude primátorem

Novinky, jim, jas
Praha
Aktualizováno

Pražští občanští demokraté si v úterý na tiskové konferenci pochvalovali, jak výhodná je koaliční smlouva s ČSSD. Podle budoucího primátora Bohuslava Svobody (ODS) se podařilo prosadit do programu maximum z možného. ODS bude mít pět radních stejně jako ČSSD, jedno křeslo také pro kontrolu nabídne TOP 09.

Článek

ODS si vymínila správu i tzv. silových resortů: financí, infrastruktury a územního plánování. Primátorem bude podle předpokladů Bohuslav Svoboda.

„Musíme s povděkem kvitovat, že značná část programu občanských demokratů byla do koaliční smlouvy zapracována,“ řekl mimo jiné předseda organizace ODS Boris Šťastný.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Budoucí pražský primátor Bohuslav Svoboda

Jako druhý nejdůležitější výsledek nočního jednání s ČSSD bere Šťastný fakt, že ODS získala možnost se zásadním způsobem podílet na řízení města a pokračovat ve změnách, které v minulosti nastavila.

Tůma nechce být v radě

Volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma odmítl, že by přijal post v radě města, který mu ODS nabídla. "Nechci krást s panem docentem Svobodou koně, ani nic jiného," konstatoval Tůma s odkazem na Svobodovo předchozí vyjádření.

Ostře také odmítl tvrzení představitelů ODS, že TOP 09 měla pro sociální demokraty připravenou lukrativní nabídku. "To je lež," utnul Tůma spekulace.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v reakci na pznámení konstatoval, že se "vše vrátilo k osvědčenému modelu". "Koalice není novinkou, je to zpráva, čekalo se to," uvedl Schwarzenberg.

"Nás neudivilo, když jsem dnes poslouchal primátora, že konečné jednání se dělo v porodnici. Jak všichni víme, dnes se už v porodnici dělají i potraty a pražská naděje dnes byla potracena," uzavřel.

Proti koaliční dohodě se na středu začaly na internetu svolávat demonstrace.

Rozdělení postů

Správu financí bude mít pod dohledem z pozice primátora sám Svoboda, jeho náměstek Josef Nosek pak bude mít na starosti územní plánování. ODS obhájila i správu infrastruktury, mezi radními za ODS zasedne i jedna žena, a to Aleksandra Udženija, na niž připadla podpora podnikání a správa majetku. ODS bude mít své lidi také ve vedení 11 výborů, na ČSSD připadne vedení dalších čtyř. Kontrolní výbor pak bude mít k dispozici opozice.

Strany zatím nominovaly do rady Prahy tato jména:
PolitikStrana
Bohuslav SvobodaODS
Josef NosekODS
Ivan KabickýODS
Radek LohynskýODS
Alexandra UdženijaODS
Karel BřezinaČSSD
Petr DolínekČSSD
Antonín WeinertČSSD
Lukáš KauckýČSSD
Lukáš PlachýČSSD

V rámci smlouvy se obě strany dohodly, že poskytnou jedno místo v radě nejsilnější opoziční straně TOP 09: „Nabízíme pozici Tůmovi či komukoli jinému z TOP 09 v radě,“ prohlásil Šťastný. Z této pozice by měl radní na starosti transparentnost a protikorupční strategii. Místo opozičního radního má podle Svobody zajistit opozici účast na všech jednáních rady a „nahlédnout do útrob politiky“. TOP 09 ale místo zřejmě odmítne, raději chce předsedu kontrolního výboru a většinu v něm.

Nečas: Koalice ODS a ČSSD v Praze je politicky nesprávnáVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám