Hlavní obsah

Schwarzenberg je celý život na jiné straně barikády, tvrdí Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus se obává, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebude prosazovat dodatek, který si hlava státu vymínila při podpisu Lisabonské smlouvy. Podle Klause je Schwarzenberg celoživotně "na jiné straně barikády".

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Prezident to uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny (LN). "Našemu panu ministru v této věci moc nedůvěřuji, on je svým dosavadním životem a desetiletí trvajícím se pohybováním po Evropě trochu na jiné straně barikády," konstatoval Klaus.

List informoval, že závěry loňského summitu v Bruselu nejsou jednoznačné, zatím prý není jasné, jakým způsobem a zda vůbec bude výjimka schvalována. Klaus řekl, že podobné informace, kromě spekulací v médiích, nemá. Není si ale prý jist, zda by se česká diplomacie za prosazení dodatku skutečně postavila.

Schwarzenberg: Prezident má předsudky

Ministr zahraničí ale odmítl, že by tuto záležitost přehlížel. "Smlouvy se musí dodržovat. Na tom budeme trvat," uvedl. Klausovu nedůvěru označil za smutnou. "Pan prezident Klaus má své poněkud svérázné názory a předsudky a s tím v jeho věku už taky nepohnu," řekl Schwarzenberg.

"Zdá se, že v této generaci přežívá to, jak se tu v 50. letech, kdy jsme oba vyrůstali, vtloukalo do hlavy učení Zdeňka Nejedlého (komunistický ministr kultury - pozn. red.), které zatracovalo vše, co se týkalo katolické církve a šlechty a tak dále, to byli největší velezrádci," doplnil ministr.

Vláda dodatek vyjednala na loňském říjnovém summitu EU, měl by být včleněn do textu přístupové smlouvy Chorvatska k EU. Do té doby součástí reformní smlouvy nebude, protože nebude ratifikován. Klaus si výjimku vynutil kvůli údajnému riziku prolomení takzvaných Benešových dekretů. Některé politické strany a odbory ale naopak vyjádřily obavy, že dodatek může omezit uplatňování sociálních práv českých občanů. Výjimku budou muset ratifikovat všechny členské země EU, včetně ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám