Hlavní obsah

Schwarzenberg: Držením uprchlíků v táborech si děláme problémy do budoucna

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Opozice si v dolní komoře vymínila, že chce od vlády slyšet její postoj k uprchlické krizi. Sociální demokraté a hnutí ANO chtěli původně mimořádný bod o migraci zařadit až v únoru, opoziční návrh však podpořili lidovci. Poslanci se tak dvě hodiny věnovali debatě formou dvouminutových faktických poznámek. Diskuse by měla pokračovat v úterý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg z politiky neodchází. Zůstává čestným předsedou strany a plánuje vést pražskou kandidátku do sněmovních voleb 2017.

Článek

13:03 - On-line přenos skončil.

13:02 - Debatu uzavřel šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který navrhl, aby byl bod přerušen do úterního odpoledne s tím, že další postup strany dohodnou na grémiu. Jeho návrh byl přijat a Sněmovna tak ukončila dopolední část svého jednání.

12:55 - „Zvrhává se to do mediálních sloganů, je to mimo debatu. Kdybych neuvedl fakta, tak byste mi vytkli, že jsem neuvedl fakta,” bránil se premiér Sobotka. Striktně zamítl nápady některých poslanců, aby ČR vystoupila z EU. „To bychom museli vystoupit odevšud,” komentoval.

12:45 - Sněmovnou se rozezněl vysoký dámský hlas. „Opozice akorát útočí, co by se mělo dělat, a snaží si na tématu nahnat body,” křičela poslankyně Ivana Dobešová (ANO) na plénu. „Nejde o to, kdo vyhraje. Buď to všichni přežijeme ve zdraví, nebo ne,” pokračovala.

12:38 - Velké množství faktických poznámek vadí i ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). „Rád bych poslancům také něco řekl, ale smršť faktických poznámek mi to neumožní. Škoda, chtěl jsem některé z nich uvést na pravou míru,” napsal Novinkám v SMS zprávě.

12:30 - Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) poslancům řekl, že mu připadá nehorázné, když musí poslouchat, že vláda nic nedělá. „Dnes jsme jednali se zástupci Červeného kříže. Česko se snaží umožnit humanitární pomoc do oblastí v Sýrii, kam jsme se zatím nedostali,” rozhořčil se. Zákondárcům také vytkl, že zneužívají faktické poznámky.

12:22 - Vystoupil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Sobotkovi poděkoval za jeho projev. Podotkl však, že postrádá plán, jak chce vláda uprchlíky integrovat. „Když je budeme držet v táboře, děláme si problémy do budoucna. Uprchlíky budeme muset co nejlépe integrovat,“ řekl Schwarzenberg.

12:15 - Slovo si vzal poslanec Tomio Okamura (SPD). Řídící Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) ho však ostře upozornila, že zneužívá faktickou poznámku k přednášení usnesení. Podobně jako Okamura postupují i ostatní poslanci z SPD a Úsvitu. Kvůli tomu, že zneužívají faktické poznámky, se kterými mají u pultíku přednost, se ke slovu ještě nedostal nikdo z přihlášených v rozpravě.

12:05 - Poslanci se k řečnickému pultíku jen hrnou. Do rozpravy jich je přihlášených osmnáct, ke slovu se ale všichni určitě nedostanou. V jednu odpoledne totiž začíná pauza, po které následují pravidelné ústní interpelace.

12:00 - „Mnoho slov a málo činů,“ vytkl Sobotkově vládě poslanec Milan Šarapatka (nestraník zvolen na kandidátce Úsvitu).

11:58 - Poslanec Úsvitu - Národní koalice Karel Fiedler Sobotkovi vytkl, že ve svém téměř hodinovém projevu popisoval současnou situaci, ale nepředstavil konkrétní kroky vlády. „Pan premiér nemluvil o zájmech České republiky. Je lež, kdy říkáte, že migrační krize není invaze. Migrační krize je invaze, má všechny takové parametry,“ přidal se k Fiedlerovi předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

11:50 - Slovo si po padesáti minutách vzal šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. Ocenil proslov premiéra a vysvětlil, že lidovci chtěli o migraci jednat, aby se co nejvíce posílila pozice vlády ve všech jednání, které o migraci povede. Přinesl také usnesení, které by podle nich Sněmovna měla přijmout. Představí ho později.

11:47 - Premiér už řeční přes třičtvrtě hodiny. „Nemůžeme ztotožňovat teroristy, kteří se snaží vyvolat hrůzu, s uprchlíky, kteří často před islamistickými radikály utíkají,” uvedl.

11:39 - Migranti musí podle Sobotky jasně vědět, že ne každý, kdo přijde do Evropy, získá azyl.

11:33 - Česká republika by měla do konce roku 2017 relokovat 2691 uprchlíků. Vyplývá to z podkladového materiálu ministerstva vnitra, který ve čtvrtek dostali poslanci.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Poslanci ve čtvrtek dostali od ministerstva vnitra třiadvacetistránkový podkladový materiál o migrační krizi.

11:25 - Premiér poděkoval těm, kdo zajišťovali situaci v detenčních zařízeních. Podotkl, že k 19. lednu bylo v českých centrech pro uprchlíky 98 lidí.

11:17 - Sobotka připomněl, že loni v ČR získalo azyl 71 osob. Doplňkovou ochranu dostalo 385 lidí. Dodal rovněž, že ČR není pro migranty cílovou zemí.

11:15 - Premiér se následně pustil do shrnutí vývoje migrační krize v posledních měsících. Připomíná kroky jednotlivých zemí. Ty jsou podle něj nekoordinované. Absence celoevropského řešení tak ohrožuje existenci schengenského prostoru.

11:10 - „Evropa musí pomáhat uprchlíkům, ale nikoli za cenu vlastního ohrožení. Uprchlíci nejsou organizovaná armáda,” konstatoval Sobotka. Migraci je podle něj třeba regulovat na hranici schengenského prostoru.

11:08 - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předstoupil před poslance se svou zprávou. Podle něj může migrační krizi zvládnout jen evropská spolupráce. Dodal, že uprchlíci nejsou organizovanou skupinou, a poukázal i na skutečnost, že Evropa nyní doplácí na fakt, že ignorovala konflikt v Sýrii.

„Moc se nám to nelíbí, že to lidovci podpořili,“ řekl ve čtvrtek ráno poslanec za soc. dem. Jan Chvojka.

Sněmovna bude o migraci jednat pouze dvě hodiny. Bod je totiž zařazen na 11 hodin dopoledne, v jednu odpoledne začíná pauza, po které jsou na programu pravidelné interpelace.

Mimořádný bod navrhl zařadit poslanec Úsvitu - Národní koalice Marek Černoch. Kromě KDU-ČSL byli pro ještě Stanislav Huml (ČSSD) a Jana Lorencová (ANO).

Dolní komora měla migraci na programu naposledy na začátku října. Tehdy přinesla usnesení, ve kterém odmítla zavedení trvalého mechanismu na přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám