Hlavní obsah

Schwarzenberg chce, aby vláda dala 150 miliónů na pomoc Gruzii

BRUSEL/PRAHA

Česká republika by měla vyčlenit 150 miliónů korun jako pomoc válkou zasažené Gruzii. V úterý to v Bruselu prohlásil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který tento krok navrhne na středečním zasedání vlády. Kabinet v čele s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) se v názoru na odpovědnost za konflikt neshoduje s prezidentem Václavem Klausem, který připisuje hlavní vinu právě Gruzii.

Foto: René Volfík, ČTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg oznámil svůj záměr navrhnout stopadesátimiliónovou pomoc Gruzii po jednání tzv. předsednického tria EU (Francie, ČR a Švédsko) s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou. Česká vláda má ve středu jednat o situaci na Kavkaze.

Topolánek s Klausem se přou, kdo může za konflikt

Předseda vlády Topolánek nemůže najít společnou řeč s prezidentem Klausem ohledně odpovědnosti za konflikt. Zatímco podle Klause nese rozhodující díl viny Tbilisi, Topolánek tvrdí, že Gruzie reagovala na předem připravenou ruskou provokaci.

Prezident v úterní Mladé frontě Dnes za rozpoutání konfliktu kritizoval Gruzii. V textu dal vinu za válku gruzínským politikům. "V zodpovědnosti za vyvolání války je role gruzínského prezidenta, vlády a parlamentu neoddiskutovatelná a evidentně fatální," napsal Klaus.

Premiér konstatoval, že za zahraniční politiku v Česku je zodpovědný šéf diplomacie Schwarzenberg i celá vláda. "Prezident z ústavy není odpovědný. V tomto smyslu to beru spíše jako komplikaci směrem k dalším zemím," uvedl Topolánek.

Češi by mohli dohlížet na mír v Gruzii, míní Topolánek

Premiér zopakoval, že "mírotvorná role" ruských vojsk na Kavkaze je podobná okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Klaus však toto přirovnání odmítl. Topolánek si myslí, že k akcím Ruska také přispělo nepřizvání Gruzie mezi členské státy NATO na letošním aliančním summitu v Bukurešti. "(Premiér) Vladimir Putin ukázal, kdo dneska vládne Rusku," podotkl Topolánek.

Podle premiéra by v konfliktním regionu mohly působit mnohonárodnostní mírové síly, na kterých by se mohla podílet i Česká republika. "Jestli budeme schopni nabídnout tuto pomoc, tak to záleží na stanovisku ministerstva obrany i ministerstva zahraničí," podotkl.

Ozbrojený konflikt mezi Moskvou a Tbilisi vznikl kvůli proruské provincii Jižní Osetie, kterou se pokusily dobýt gruzínské jednotky. Gruzíni se však střetli s ruskou armádou, která na ně zaútočila i mimo sporný region.

Schwarzenberg novinářům po úterním jednání ministrů zahraničí NATO řekl, že Rusko vpádem do Gruzie překročilo přípustné meze. Podle jeho britského kolegy Davida Milibanda je aliance přesvědčena, že v ruském případě jde o porušení mezinárodního práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám