Hlavní obsah

Sarkozy zopakoval Topolánkovi výhrady k radaru

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Mirek Topolánek se v pondělí v Paříži neshodl s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v otázce plánovaného rozmístění amerického protiraketového systému v ČR a Polsku. Oba politici se liší i v názoru na vstup Turecka do EU. Po zhruba padesátiminutovém rozhovoru v Elysejském paláci Topolánek podle agentury Reuters prohlásil, že štít je bilaterální záležitost a také věc NATO, a otázka se tedy týká aliančního rámce.

Článek

Sarkozy podle téhož zdroje zopakoval, že rozmístění amerického systému v ČR a Polsku má dopady na evropskou bezpečnost, a týká se tedy "nás všech".

Sarkozy již před zvolením prezidentem vytýkal Česku a Polsku, že o záměru USA nehovoří s evropskými partnery.

Sarkozy při jednání s Topolánkem potvrdil i své odmítavé stanovisko k přijetí Ankary do EU, přičemž uvedl, že Turecko by se stalo nejlidnatější zemí společenství. Pokud by EU řekla Ankaře Ano, jak by pak bylo možné říci Ne Ukrajině, Gruzii, Alžírsku, Libanonu či Maroku, otázal se francouzský prezident.

"Já se nestanu tím, kdo bude francouzským školákům vysvětlovat, že Evropa hraničí se Sýrií a Irákem," prohlásil Sarkozy. Topolánek podle agentury AFP připustil, že přijetí Turecka možná není řešením, ale že tím podle něj není ani Turecko nechat mimo EU.

Evropská smlouva co nejdříve

Politici hovořili i o připravované základní smlouvě Unie. Sarkozy vyzdvihl potřebu, aby EU měla stabilní instituce s tím, že "čím dříve smlouva vstoupí v platnost, tím lépe". Podle Topolánka je nutné "vzít Evropu byrokratům nazpět a vrátit ji občanům".

Český premiér v této souvislosti podpořil francouzský návrh na vznik "skupiny moudrých", která by se zabývala budoucností Unie. Český premiér se týž den setkal i se svým francouzským protějškem Francoisem Fillonem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám