Hlavní obsah

S covidem do lázní: krizový štáb počítá se záložními lůžky v lázeňských domech

Právo, jkk

Lázeňská zařízení v případě zahlcení nemocnic pojmou až několik tisíc lidí a krizový štáb s jejich využitím počítá při současné pandemii. Řekl to po včerejším jednání jeho šéf a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

V lázních by skončili pacienti, kteří nepotřebují intenzivní lékařskou péči. Náhradní lůžka by vznikla zejména v zařízeních, která patří ministerstvům. K jejich využití však nemusí vůbec dojít, jelikož podle ministra vnitra aktuální čísla nově nakažených koronavirem klesají.

„To ale neznamená, že jsme vyhráli a můžeme všechno začít uvolňovat,“ varoval vzápětí. Připomněl, že křivky hospitalizovaných a zemřelých se zvyšují později než křivky zobrazující potvrzené případy.

Vláda nakoupí 45 milionů rukavic

„Ale vypadá to, že zdravotnický systém by to měl zvládnout, nemělo by dojít k přeplnění kapacit a na nějaké kritické momenty,“ řekl. Hamáček také zmínil, že celosvětově roste poptávka po ochranných rukavicích, a vláda se proto rozhodla nakoupit dalších 45 milionů kusů.

Jak se covid promítl do nakupování? Lidé se bojí utrácet a šetří

Ekonomika

„Chceme mít jistotu, že v žádném momentu tento klíčový ochranný prostředek nedojde, i kdyby došlo k nějakým turbulencím na trhu,“ vysvětlil.

První místopředseda vlády rovněž zopakoval, že je nutné prodloužit nouzový stav, a to i kvůli postupnému zmírňování protiepidemických opatření. S návrhem prodloužení nouzového stavu předstoupí kabinet před Sněmovnu. Opoziční strany již daly najevo, že vládě nepodpoří jeho prodloužení o celý měsíc.

Blatný: Nouzový stav potřebujeme, aby se nerozvolňovalo neřízeně

Domácí

„Samozřejmě Sněmovna je suverén a rozhodne, nicméně pokud by k prodloužení z nějakého důvodu nedošlo, ze dne na den by padla klíčová opatření,“ upozornil Hamáček. Babišova vláda se podle něj ještě poradí, jaký návrh poslancům předloží. „Uvidíme, jestli požádáme rovnou o měsíc, nebo jen o 14 dní,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám