Hlavní obsah

Rychle a zběsile, komentují obce nový stavební zákon

Právo, Novinky, gin, ok
Praha

Zcela nový stavební je ministerstvem pro místní rozvoj připravován ve stylu „rychle a zběsile“, a může namísto zrychlení stavebního řízení naopak vést ke kolapsu stavebnictví. V nedělních Otázkách na České televizi to uvedla výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

„Návrh je předložen ve stylu rychle a zběsile. Ďábel je ukryt v detailu, bojíme se fatálních dopadů nového zákona, že se třeba dva roky nebude stavět,“ uvedla Vladyková. Podle ní je návrh nového zákona plný připomínek, jen za svaz měst a obcí jich přišlo na dva tisíce. Vladyková tvrdí, že většinou nebyly ministerstvem zapracovány s tím, že daný navržený paragraf je v souladu s usnesením vlády.

Povolení u staveb zrychlí, slibuje ministryně Dostálová

Domácí

„Ani nový zákon stavební řízení nezrychlí. Jde jen o to, aby i stát dodržoval zákonné lhůty, pak už nebude problém,“ dodala. Zdůraznila, že při stavbě rodinného domu nemusí být lhůta tak dlouhá jako u výrobní hal. „Když je souhlas sousedů, a dokumentace je řádně připravena, může být povolení vydáno do třiceti dnů, pokud je něco složitějšího tak do šedesáti dnů a jde se od toho. Je tedy otázka, komu vlastně nový zákon nahrává,“ míní Vladyková. Připomněla, že mnohdy se i na jedno razítko čeká půl roku, ale že to raz dva nezmění ani zcela nový zákon ani digitalizace.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) souhlasí, že nedodržování lhůt státem je velký problém. „Je třeba udělat radikální zásahy, aby se zrychlilo stavební řízení v ČR,“ zopakovala. Dostálová věří, že změna procesů z gruntu a digitalizace řízení zrychlí.

„My ale ve skutečnosti ani nevíme, jak dlouho reálně trvá stavební řízení. Není pravda, že stavební řízení trvá 220 dní, jak se tvrdí, protože to je počítáno jen na haly kolem Prahy. Je to falešný argument. Ve skutečnosti se neví, jak reálně stavební řízení trvá, ministerstvo tato data nemá,“ konstatoval právník Petr Svoboda.

Střet zájmu?

Ministryně uvedla, že by ráda, aby zákon začal platit na přes rok. „Všichni po nás jdou, že to dlouho trvá, a když něco děláme, tak to taky všem vadí. Chceme platnost zákona přibližně na jaro či léto roku 2021,“ uvedla Dostálová.

Vladyková i Svoboda však nad uvedenou dobou platnosti zapochybovali s odkazem na mnoho lhůt legislativního procesu.

Obcím se chystaný stavební zákon nelíbí

Ekonomika

Diskutující připomněli, že jeden z tvůrců zákona František Korbel je členem legislativní rady vlády a také jako soukromá osoba z advokátní kanceláře píše zákon. Ministryně se však ohradila, že zákon píše ministerstvo.

„Zákon nepíše ministerstvo, vy fungujete ohledně návrhu zákona jako královna Viktorie, která kraluje, ale nevládne. Píšou to advokáti a vaši úředníci tam jsou jen na ozdobu,“ konstatoval Svoboda. Ministryně však střet zájmu odmítla s tím, že všichni odborníci mají své praxe, a Korbel není najatý ministerstvem.

K zákonu se bude muset také vyjádřit Evropská komise. Korbel byl dříve, coby náměstek ministra spravedlnosti, také jedním z propagátorů zcela nového občanského zákoníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám