Hlavní obsah

Rozpočet je před závěrečným čtením

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu propustili návrh státního rozpočtu na příští rok do třetího čtení. To by mělo probíhat příští středu. Poslanci během jednání navrhli přesuny peněz asi za 3,5 miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

V prvním čtení už poslanci před několika týdny schválili základní ukazatele návrhu státního rozpočtu na příští rok, jako jsou deficit, příjmy a výdaje. Návrh počítá s deficitem 100 miliard, příjmy budou činit 1,119 biliónu korun, výdaje 1,219 biliónu. Pro hlasovalo 94 poslanců z přítomných 176.

Ve středu poslanci načetli pozměňovací návrhy. Například místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) chce přesunout 300 miliónů na filmové pobídky. Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) navrhl přidat 1,7 miliónu korun Českému svazu bojovníků za svobodu. Vladislav Vilímec (ODS) chce přidat 100 miliónů na základní a mateřské školy.

Poslanci TOP 09 Markéta Adamová a Jiří Koubek zase navrhli osekat prezidentovi výdaje na zahraniční cesty z 3,15 miliónu o 1,5 miliónu, který by šel na protidrogovou politiku.

Babiš: Rozpočet je dobrý

Řada poslanců chce brát peníze na své návrhy z vládní rozpočtové rezervy. Ministr financí Andrej Babiš je ale upozornil, že rezerva nesmí klesnout pod zákonem stanovenou hranici. Proto by některé poslanecké návrhy, které z ní berou peníze, byly nehlasovatelné.

Projednávání rozpočtu se táhlo od středečního rána až téměř do půl sedmé. Poslanci opozice během něj kritizovali, že návrh obsahuje jen nízké investice, zatímco provozní výdaje se zvyšují.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil, že návrh počítá s nižšími investicemi než minulá vláda v době nejvyšší krize, rozpočet podle něj trestuhodně zanedbává výdaje na vědu a výzkum a nepočítá se zvyšováním efektivity výběru daní.

Předseda ODS Petr Fiala zase vyčetl, že vláda nešetří, když může, ale naopak rozhazuje peníze na zvyšující se počet úředníků. Babiš označil rozpočet za dobrý.

Reklama

Související články

Poslanci odklepli rozpočet se schodkem 100 miliard

Poslanci schválili v prvním čtení základní ukazatele návrhu státního rozpočtu na příští rok, jako jsou deficit, příjmy a výdaje. Návrh počítá s deficitem 100...

Výběr článků

Načítám