Hlavní obsah

Rozhodnutí o zastavení stíhání Babiše nabylo právní moci

– Praha

Zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze farmy Čapí hnízdo je pravomocné. Proti rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) nadále nestíhat Babiše a ostatní obviněné případu dotace na stavbu hnízda nepodal žádný zúčastněný stížnost. Zastupitelství předloží spis nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí žalobce potvrdit i zrušit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Podle žalobců společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku, pro které byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

„Stížnost proti usnesení o zastavení trestního stíhání podanou oprávněnou osobou neevidujeme. Lze tedy uzavřít, že rozhodnutí nabylo právní moci dne 17. 9. 2019," uvedl mluvčí MSZ Aleš Cimbala. Nyní podle něj zastupitelství předloží verdikt společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Zeman může rozhodnutí pražského městského státního zastupitelství potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců.

ŽALOBCE ŠAROCH O KAUZE ČAPÍ HNÍZDO
Důkazy nesvědčily o trestném činu

Zákonnost a důvodnost zastavení stíhání bude v rámci dohledu přezkoumávat také pražské vrchní státní zastupitelství. Pokud dojde k závěru, že bylo v rozporu se zákonem, pošle Nejvyššímu státnímu zastupitelství stanovisko.

Rozhodnutí o zastavení stíhání zveřejnilo MSZ v pátek. Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik. Právě pro ty byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu.

ZÁKONNÁ ZMĚNA NÁZORU ŽALOBCE
Trestní stíhání Babiše zastaveno

V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí a bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.

Reklama

Výběr článků

Načítám