Hlavní obsah

Rozhodnutí o korekcích za chyby v ROP karlovarští zastupitelé opět odložili

Právo, Rudolf Voleman

Rozhodnutí o úhradě korekcí ve výši zhruba 2,6 miliardy korun za pochybení při rozdělování peněz z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad karlovarské krajské zastupitelstvo ve čtvrtek ráno na pokračování svého přerušeného jednání z konce března opět odložilo.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD) s prvním náměstkem Jaroslavem Borkou

Článek

Vznikla ale pracovní skupina složená ze zástupců kraje, která má jednat s vládou a představiteli ministerstev o možném snížení korekce. Zastupitelstvo rovněž vyzvalo vedení dotačního úřadu, aby odvolalo své dřívější rozhodnutí, že korekci přijímá a nebude se proti ní odvolávat.

Rozhodnutí padlo poté, co ve středu večer proběhlo jednání asociace krajů s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) o řešení situace v dotačním programu. „Vláda poprvé uvedla, že je ochotná o snížení korekcí jednat,“ uvedl karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD), podle kterého ale z jednání opět nevyplynulo, zda se chystá Kalouskův resort odebrat z ROP více než tři miliardy korun a použít je v jiném dotačním programu, či takové plány nemá.

Mnohým by hrozil krach

Členem pracovní skupiny, která je pověřená jednat o snížení korekcí, je první náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM), náměstek pro finance Martin Havel a další hejtmanův náměstek a šéf ROP Petr Navrátil (oba ČSSD). O společném postoji krajů ke korekcím má asociace krajů jednat v pátek 26. dubna. „Pak jsem připravený svolat mimořádné jednání krajského zastupitelstva, které by o záležitosti rozhodlo,“ uvedl Novotný.

Na schválení zaplacení korekcí okamžitě tlačila v karlovarském zastupitelstvu opozice. Její představitelé z ODS, Alternativy, Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst a TOP 09 STAN poukazovali na problémy žadatelů o dotace z ROP, kteří se kvůli pozastavení činnosti dotačního programu dostávají do ekonomických potíží. Své projekty za řádově desítky miliónů korun totiž předfinancovali mnohdy z úvěrů, které musí proplatit právě z dotací. Pokud by se ROP nerozjel, mnohým z nich by hrozil krach.

Vedení ROP odsouhlasilo před časem, že se nebude proti výši korekcí odvolávat a přijímá ji. „Vyzýváme výbor regionální rady ROP, aby vzal toto své rozhodnutí zpět,“ uvedl Novotný. „Toto rozhodnutí vzniklo kvůli tomu, aby se neoddalovalo opětovné spuštění ROP Severozápad,“ vysvětloval Navrátil. Ten již dříve uvedl, že je třeba dotační program spustit do konce dubna, aby bylo možné technicky zvládnout vyčerpat zbylých asi pět miliard, které v programu ještě zůstaly nevyčerpány. „Nemáme s tím zkušenosti, takže v tuto chvíli je možné stihnout vyčerpat všechny zbývající prostředky, ale také je tu varianta, že nestihneme vyčerpat nic,“ uzavřel Navrátil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám