Hlavní obsah

Rodiče Wintonových dětí mají památník

Právo, Radek Plavecký

Památník rodičům Wintonových dětí byl odhalen v sobotu odpoledne na pražském hlavním nádraží. Dílo s názvem Památník rozloučení v podobě repliky dveří vlaku nechaly vyrobit děti zachráněné sirem Nicholasem Wintonem.

Rodiče Wintonových dětí mají památníkVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Památník rozloučení je přesná replika dveří z osobního vagónu III. třídy, stejného, jakým v roce 1939 vycestovalo z Prahy 669 převážně židovských dětí.

Za nápadem uctít odvahu rodičů, kteří stáli před těžkým rozhodnutím, zda poslat své děti do neznáma, přišly dvě ženy, které mezi Wintonovy děti patří. Památník má připomínat právě odvahu všech rodičů, kteří své děti do Anglie poslali, aby jim zachránili život.

Foto: Radek Plavecký

Památník věnovaný rodičům Wintonových dětí byl odhalen v sobotu odpoledne na pražském hlavním nádraží.

Jenomže v tu chvíli to vůbec nemohli tušit. „Nás, kteří jsme živým svědectvím, rychle ubývá. Památník je poděkování a trvalá připomínka hrdinského činu našich rodičů, jejich obětavé lásky, odvahy a sebezapření,“ uvedla Milena Grenfell-Baines, jedno z Wintonových dětí při odhalení.

Památník je umístěn v prostoru chodby k odjezdu vlaků. Autentické dveře doplnila skleněná deska, která má z jedné strany vypískované dětské ruce a z druhé strany ruce dospělých. O podobě památníku rozhodly Wintonovy děti samy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Wintonovy děti

„Shodli jsme se, že to je naše největší vzpomínka. Když jsem se dívala ven z vlaku na rodiče, viděla je, jak pláčou a všichni tiskli ruce na sklo,“ říkala Zuzana Marešová, která odjela Wintonovým vlakem i se svými dvěma staršími sestrami, když jí bylo 7 let. Teď byla jednou z iniciátorek vzniku památníku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Památník věnovaný rodičům Wintonových dětí v sobotu odpoledne odhalily na pražském hlavním nádraží jeho iniciátorky Milena Grenfell-Baines a Zuzana Marešová.

Wintonovy děti současně věnují památník také rodičům dětí z Kindertransportu, který v roce 1938 zorganizoval německý žid Wilfrid Izrael a zachránil tak deset tisíc dětí z Rakouska, Německa i Polska. Sir Nicholas Winton zachránil před transportem do koncentračních táborů celkem 669 dětí. Zemřel 1. července 2015 ve věku 106 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám