Hlavní obsah

Roční bilance covidu v Česku: 1,75 milionu nakažených a 24 tisíc mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s covidem letos zemřelo přes 24 tisíc lidí. Nákaza se potvrdila u více než 1,74 milionu osob a zhruba 111 tisíc lidí s nákazou bylo hospitalizováno.

Článek

Nejvíce potvrzených případů nákazy přibylo v končícím roce v listopadu (přes 400 tisíc). V prosinci to zatím bylo přes 303 tisíc a v březnu více než 300 tisíc. Leden a únor přidaly do statistik shodně přes 250 tisíc potvrzených případů.

Zhruba osm z deseti nakažených byli lidé bez očkování proti covidu-19, podobně tomu bylo u hospitalizovaných a zemřelých. Z covidových pacientů, kteří skončili na jednotce intenzivní péče (JIP), nemělo vakcínu 87 procent.

Statistice úmrtí souvisejících s covidem dominoval podle průběžných dat březen, kdy zemřelo přes 6000 lidí. V lednu to bylo přes 4700 evidovaných úmrtí, v únoru přes 4000. Na prosinec prozatím připadá přes 2700 úmrtí.

Naopak v letních měsících evidovalo ministerstvo zdravotnictví nízké desítky případů úmrtí. Nejméně jich bylo v červenci - 14.

Bez očkování se nakazilo víc než 1,43 milionu lidí. Jejich podíl mezi všemi případy klesá ke konci roku s tím, jak se zvyšuje počet očkovaných, a zřejmě také kvůli šíření koronavirové varianty omikron, která podle expertů snadněji překonává vakcinaci.

Dušek: Omikron za měsíc ovládne ČR

Domácí

Ještě v lednu tak bylo mezi nakaženými skoro 99 procent neočkovaných, v prosinci podíl klesl k 60 procentům. Data také ukazují, že se nakazilo zhruba 3500 lidí, kteří k dokončenému očkování dostali posilující dávku.

V posledních týdnech epidemie v České republice oslabuje. Odborníci i veřejnost s napětím čekají, jak se rozšíří varianta omikron, která v některých zemích západní Evropy trhá rekordy v počtech potvrzených nákaz.

Začít dominovat by měl omikron v Česku v průběhu ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám