Hlavní obsah

Rio's pokutě kvůli Prymulovi zřejmě unikne. V zákoně je mezera

Novinky, Dominika Jeřábková

Ač vláda od jara hrozila, že mohou otevřené restaurace obdržet pokutu až ve výši tří milionů korun, podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála dosavadní krizový zákon umožňuje pokutu uložit jen fyzickým, nikoli právnickým osobám. Kvůli mezeře v zákoně by tedy mohla vyváznout bez sankce například restaurace Rio’s na pražském Vyšehradě, kterou navštívil v říjnu bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Restaurace Rio's na pražském Vyšehradě

Článek

„Přímá sankce za porušení krizového opatření jako je zavření hospod pro právnickou osobu v krizovém zákoně není. Takže paradoxně nemůžu dostat pokutu za to, že otevřu hospodu, ale za to, že si nevezmu roušku ano,“ řekl Novinkám.

Klaus, Prymula i Faltýnek dostali pokutu za nenošení roušek

Domácí

Mezeru v zákoně má nyní řešit vládní novela krizového zákona, kterou ve středu schválili poslanci ve stavu legislativní nouze. V případě právnických osob má být až tři miliony korun. Návrhem se nyní bude zabývat Senát.

Za porušování restrikcí má firmám hrozit až třímilionová pokuta

Domácí

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) již dříve uvedl, že považuje dané nastavení za nesmyslné. „Někdy může být vlastníkem fyzická osoba, a sice OSVČ, a někdy právnická,“ řekl Novinkám.

Pákou na hospodské je pohrůžka 48 hodinami za mřížemi, tvrdí Zaorálek. Policie to odmítá

Domácí

Pokud jde o případ zmiňované restaurace Rio’s, provozuje ji podle živnostenského rejstříku firma Midi, jde tedy o právnickou osobu.

„Kdyby uzavíral ministr, pokuta by padla“

Podle Dostála by možnou výjimku mohla představovat situace, kdy by se restaurace uzavřely na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, který již obsahuje sankci pro právnické osoby ve výši tří milionů korun.

Nemohlo by se pak jednat o plošná opatření, nýbrž pouze lokální uzavření provozoven.

Kalousek otevíral restauraci, kde ho načapali. Zase to schytal

Domácí

„Kdyby to uložil ministra zdravotnictví v rozsahu, který mu daný zákon umožňuje, samozřejmě by tam pokuta byla. Ale restaurace byly zavřeny na základě krizového zákona, takže zde uložit nelze,“ zdůrazňuje Dostál.

O zákazu přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb jako jsou restaurace, hospody či bary rozhodla vláda na základě krizového zákona s účinností od 14. října. Opatření bylo rozvolněno navzdory původním plánům až ve čtvrtek 3. prosince, kdy se Česko začalo řídit podle opatření, která jsou platná v rámci třetího stupně protiepidemického systému PES.

Restaurace si příště rozmyslí, jestli znovu otevřít, řekl šéf asociace

Ekonomika

„Pokuta v zákoně je, ale za jiné věci“

Dostál doplnil, že pokuta v krizovém zákoně sice zahrnuta je, vztahuje se však na jiné případy. Odkazoval přitom na konkrétní část zákona, které zmiňuje sankce za neposkytnutí věcných prostředků potřebných k řešení krizové situace na výzvu oprávněného orgánu. „To znamená, že by vám zlikvidovali například auto, či náklaďák,“ přibližuje dostal.

A další opatření se již sice týká povinnosti zdržet se činností zakázaných krizovými opatřeními, vztahují se ale podle něj pouze na finanční záležitosti jako je převádění peněz do zahraničí, nikoli zavření restaurací.

Ostravské restaurace chystají rebelii

Domácí

Zároveň podotkl, že účinnost zákon nelze uložit retrospektivně, zpětně pokutu tedy uložit nelze.

Deset za neuposlechnutí

Policisté mohou aktuálně kontrolovat dodržování vyhlášených opatření na základě zákona o přestupcích. „Nepochybně mohou nejenom zákazníky, ale i hospodu vyzvat k dodržování opatření. Že na to není pokuta, neznamená, že je to legální,“ podotkl Dostál.

Následně navíc doplnil, že v případě, že tedy restaurace neuposlechne výzvu k uzavření, jedná se o jiný typ přestupku, za který může dostat restaurace pokutu 10 tisíc korun.

Kvůli Prymulovi i Kalouskovi. Pražský magistrát vede řízení s více než padesáti restauracemi

Domácí

Magistát se odkazuje na vnitro, Hamáček nesouhlasí 

Novinky se zároveň obrátily na pražský magistrát, který již zahájil správní řízení s několika restauracemi včetně zmiňované restaurace Rio’s. „V řízeních nadále pokračujeme. Podle mého názoru neexistuje možnost, že by kvůli mezeře v zákoně nebylo podniky nakonec možné postihnout,“ uvedl šéf odboru komunikace Vít Hofman.

Odkazoval přitom na stanovisko, které obdržel úřad od ministerstva vnitra. „Uvedl, že není možné obecně postihovat za porušení krizových opatření obecně, ale za porušení krizových opatření, které jsou taxativně vymezena krizovým zákonem, ano,“ tvrdí.

Hamáček: Zpřísnění teď není na stole. Nemá smysl měnit to po pěti dnech

Domácí

S danou tezí, že tedy krizový zákon v dosavadním znění umožňuje uložit i sankce pro restaurace, ale nesouhlasí vedle Dostála ani samotný šéf resortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Pokud bylo zahájeno správní řízení s právnickou osobou, muselo to být kvůli porušení opatření, které bylo vydáno na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Není možné zahájit správní řízení za porušení krizového zákona,“ potvrdil Dostálova slova.

„Pochybuji, že by Magistrát zahájil správní řízení podle neexistujícího oprávnění,“ řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám